ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Socializem strmoglavil v brezno
Zadnje novice:

Socializem strmoglavil v brezno

Kot uporabnica dnevnega centra Ljubljana sem bila fizično prisotna na posvetu v prostorih parlamenta na Šubičevi. Razprava je potekala o SKUPNOSTNI PSIHIATRIJI. Razprava se je po točkah razcepila v več smeri. Po uvodnem nagovoru predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča, nas je prisrčno pozdravil izvršni direktor ŠENT-a, mag. Nace Kovač, pa naša koordinatorka Andreja Štepec in tako naprej. Razprava je stekla v smislu problema ljudi, ki imamo težave z duševnim zdravjem. Edo Belak, predstavnik FORUMA SVOJCEV, je osvetlil problem, ki se pojavi v družinah z duševno obolelimi ljudmi.

Moj epilog na vse prediskutirano je žal pesimističen, kljub temu da sem optimistka, vendar skušam vedno ostati na realnih tleh. Za ljudi s težavami v duševnem zdravju je vse premalo narejeno oziroma poskrbljeno. In sicer glede socialne varnosti, kot materialne preskrbljenosti, skratka zatirane so pravice, da bi ljudje, ki imamo voljo, lahko delali, imeli za to možnost, da bi za delo bili tudi človeškega dostojanstva vredno nagrajeni itd. Žal je pri nas tako, da ljudje z težavami z duševnim zdravjem ostanejo v breme svojcem, če pa še oni »odpovedo«, žalostno pristanejo v zavodih in tam »životarijo« pod vplivom psihotikov in pritiskom bremena bolezni.
Ali je to socialna in pravna država? Žal moram reči, da je vse premalo človečnosti in tenkočutnosti za nas, ki imamo take težave.
Naj dodam le še to, da se država »mačehovsko« vede do nas in še do nešteto državljanov, ki niso po svoji krivdi zapadli v stisko, pa se vse premalo stori, da bi bilo vsem nam bolje in bi zaživeli človeka vredno življenje.
Moje NAČELO je, da se vse ZMORE, če je le volja in so na »pravem« mestu plemenitii ljudje.

Martina Počkaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


O strani

Rubrika je namenjena pogledu oseb s težavami v duševnem zdravju izraža stališča, mnenja in interpretacije posameznikov, ne pa stališč ŠENTa, uredništva ali v prispevku omenjenih institucij.
OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem