ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Pomisleki ob novi zakonodaji v socialnem varstvu
Zadnje novice:

Pomisleki ob novi zakonodaji v socialnem varstvu

 

Slovenska politika je bila vedno na strani bogatih in pohlepnih.
Oče je moral zapustiti državo in iti v tujino, da smo poravnali dolgove, ko so prišli rubežniki in nam začeli rubiti stvari. Tako sem odraščala brez očeta.
Čaka slaba usoda tudi mojega še nerojenega otroka? Ker naj bi namreč po novi zakonodaji potomci prejemnikov socialnih prejemkov morali poravnati dolgove svojih staršev, v kolikor niso socialni problem sami.
Tega me je zelo strah in ne vem, kaj bo prinesla prihodnost. Ni prav, da zadolžujemo svoje še nerojene otroke. Kje je tu logika? Kdo si je to izmislil? Nobena od držav članic EU nima take zakonodaje, da bi morali vračati socialne prejemke, tako da ne vem, kdo si je to izmislil v Sloveniji. Vsekakor se mi to ne zdi sprejemljivo in pravično.
Nova socialna zakonodaja nam je prinesla tako nekaj slabega kot dobrega. Ker so na CSD Celje mislili, da sem še vedno v programu zaposlitvene rehabilitacije, mi niso hoteli odobriti redne denarne socialne pomoči in tako sem bila brez zdravstvenega zavarovanja cel mesec. To me je stalo »veliko živcev« in strokovne delavke iz ŠENTPRIME in ŠENT-a so morale kontaktirati s CSD, saj meni niso verjeli. Na koncu – po mesecu dni napora, telefonskih klicev in rotenja − sem končno dobila odločbo.
Veselila sem se tudi, da se bom vključila v program socialne vključenosti. Vendar naj bi po novi socialni zakonodaji dobila enako denarja, kot če ne bi bila vključena, tako da še zdaj tehtam, kaj narediti. Tako ali tako je vseeno, saj naj bi dobila enako denarja, ali sem vključena ali ne. Prej je bilo drugače. Vključeni so dobili okoli 200 evrov denarja na mesec več. Strah me je tudi, da bi mi vzeli celotno denarno socialno pomoč in kako naj se potem preživljam. Dosti je vprašanj, dvomov … in še na CSD ne vedo točno. Slišala sem, da na Gorenjskem niso šteli denar od socialne vključenosti (nagrado) v dohodek, medtem ko so na CSD Celje to šteli.
Zgleda, da si še na CSD niso povsem na jasnem. Ampak najbolj boleče je, da bo treba socialne prejemke vračati nazaj. Tako da to zame nima več imena socialna pomoč, ampak prej nekakšno posojilo, ki ga bo treba odplačevati. Ne vem, zakaj je samo v Sloveniji tako in ne tudi v drugih članicah EU. Zakaj mora biti naša država bolj krivična od drugih držav? Ali bo kdaj temu konec? Ali bomo vedno žrtve pohlepnih politikov, ki jim je mar samo za svoje stolčke in oblast?

Marija Meri Draksler

 


 


O strani

Rubrika je namenjena pogledu oseb s težavami v duševnem zdravju izraža stališča, mnenja in interpretacije posameznikov, ne pa stališč ŠENTa, uredništva ali v prispevku omenjenih institucij.
OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem