ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Novoletno »darilo« države?
Zadnje novice:

Novoletno »darilo« države?

S 1. januarjem 2012 je začela veljati nova socialna zakonodaja, ki uvaja številne, ostrejše pogoje za prejemnike socialne pomoči. Z namenom, da se stopi na prste goljufom, pravi uradna razlaga. Ali je cel zakon pravičen ali ne, je seveda stvar debate, a pri dodeljevanju socialne pomoči bodo po novem upoštevali vse premoženje posameznika in gospodinjstva, v katerem živi, ne le prejemkov.

Tudi v dnevnem centru Nova Gorica sem že pred novim letom zaznala nekatere bojazni naših uporabnikov in pomisleke glede učinkov nove socialne zakonodaje. Čeprav na MDDSZ pravijo, da je bolj poštena, se še vedno ni mogoče znebiti občutka, da gre predvsem za varčevalni ukrep države. Da je država vse bolj skopa, kaže predvsem to, da vse več socialnih prejemkov postaja vračljivih. Starejši uporabniki se najbolj bojijo novih pogojev uveljavljanja pravic, predvsem v zvezi s takojšnjo zaznambo premoženja pri uveljavljanju pravice do varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči. Ob tem jih ne pomirja obljuba države, da od tistih dedičev, ki ne bodo sposobni državi povrniti izplačanih sredstev, teh ne bo terjala nazaj. Ljudje imajo težave tudi zaradi obsežnosti novih vlog za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev in potrebujejo pomoč pri izpolnjevanju. Zaradi uveljavljanja nove zakonodaje so se nekateri, ki bi še naprej izpolnjevali pogoje za uveljavljanje varstvenega dodatka, le-temu odpovedali, ker ne bodo dovolili zaznambe na premoženje. Obsežne spremembe socialne zakonodaje po novem letu pa se bodo najbrž poznale tudi v vrstah pred največjima dobrodelnima organizacijama – Rdečim križem in Karitasom.
Država nam je pustila novoletno »darilo«: starejši bodo raje životarili, kot da bi po smrti nepremičnino, za katero so garali vse življenje, dobila država.

Margerita Humar


 


O strani

Rubrika je namenjena pogledu oseb s težavami v duševnem zdravju izraža stališča, mnenja in interpretacije posameznikov, ne pa stališč ŠENTa, uredništva ali v prispevku omenjenih institucij.
OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem