ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Medgeneracijsko sodelovanje (Martina Počkaj)
Zadnje novice:

Medgeneracijsko sodelovanje (Martina Počkaj)

V dandanašnjem času je prepad med generacijami vse večji. Zelo pomembno je, da se generacije med seboj bolj povežejo. Po mojem mnenju so starostniki marsikdaj postavljeni ob rob tega »prepada«. Zavedam pa se tudi tega, da je danes mlajša generacija veliko bolj okupirana s svojimi problemi (premalo imajo časa vsak zase, tempo življenja to onemogoča). Po mojem mnenju je premalo poskrbljeno za to, da bi bilo lažje vzpostaviti pristen stik med ljudmi. Številni mladi so že v svoji kali »zatrti«. Mislim predvsem na to, da starši prepogosto preveč pričakujejo od svojih otrok, sami pa so preveč obremenjeni s svojim delom. Včasih so bile babice bolj povezane z matično družino, dandanes pa pogosto postanejo cokla oziroma ovira za mlado družino. Še večji problem pa se pojavi v družinah, kjer »udari« kakšna resnejša bolezen. Lahko je to duševna ali kaj hujšega, kar se nanaša na fizično zdravje. Inštitucije, ki so odgovorne za ves ta kaos, so zaradi vse večjih birokratskih omejitev na videz nemočne. Pač smo vsi državljani postavljeni pred dejstvo, da vsak zase poskrbi, kolikor mu dopušča intelekt in seveda zdravje. Ljudje s težavami v duševnem zdravju so žal »vrženi v kot«, če odpovedo še bližnji sorodniki, so največkrat prepuščeni samim sebi in marsikatero življenje ugasne ali usahne energija oziroma volja do življenja. Saj obstajajo razna »pomagala« v obliki zdravil, vendar vse to ne pomaga, če tak človek ni v naši družbi sprejet oziroma se ne počuti sprejetega takšnega, kot je. Veliko truda mora vsak tak človek vložiti v samega sebe, da premaga npr. depresijo. Opažam, da se, žal prepočasi, to malo izboljšuje. Premalo je storjenega, da bi vse opisano bolj gladko in hitro steklo. Žal je tako, da je postal glavna ovira denar, pa še vse »katastrofe«, ki pestijo našo republiko, mnogo pripomorejo k vse večjemu obolevanju za duševnimi motnjami. Opozarjam na to, da je res velika sramota, da se v boljših časih ni kaj več naredilo, da bi naša mladina imela boljšo perspektivo za prihodnost. Starejši, predvsem bolehni ljudje, pa dobivajo občutek, da so temu svetu nepotrebni.

Martina Počkaj

 


 


O strani

Rubrika je namenjena pogledu oseb s težavami v duševnem zdravju izraža stališča, mnenja in interpretacije posameznikov, ne pa stališč ŠENTa, uredništva ali v prispevku omenjenih institucij.
OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem