ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Premagajte negativne občutke ob dolgotrajni brezposelnosti
Zadnje novice:

Premagajte negativne občutke ob dolgotrajni brezposelnosti

Če že dalj časa iščete delo ali nenadoma ostanete brez dolgoletne službe, ni nenavadno, da vas prevzamejo negativne misli, občutek nemoči in manjvrednosti ali celo depresija. 

Strokovnjaki pravijo, da je dolgotrajna brezposelnost ali izguba službe poleg smrti in ločitve ena najtežjih stvari, s katero se lahko soočimo v življenju. Pri osebah s težavami v duševnem zdravju pa lahko izguba delovne sposobnosti usodno vpliva tudi na sam potek duševne bolezni, saj preprečuje zadovoljevanje bolnikovih socialnih in psiholoških potreb. Kljub svoji stiski in prestrašenosti, kaj bo v prihodnosti, pa je pomembno, da si zberete misli in se organizirate. Kaj lahko storite, da v času brezposelnosti ohranite pozitivne misli in čim prej najdete svojo pot nazaj na trg dela?

1. PRIJAVITE SE NA ZRSZ

Obrnite se na Zavod RS za zaposlovanje v občini stalnega bivališča in se tam vpišite v evidenco brezposelnih oseb. S tem si boste zagotovili:

- pomoč zavoda pri iskanju zaposlitve,
- pogoj za uveljavitev pravic z naslova zavarovanja za primer brezposelnosti,
- priložnost za vključevanje v programe aktivne politike zaposlovanja, zaposlitvene rehabilitacije …

2. SESTAVITE SVOJ DELOVNI URNIK

Ker je nezaposlenost povezana z občutkom izgube nadzora nad lastnim življenjem, je pomembno, da ga znova vzpostavite. Svoj urnik poskusite oblikovati tako, da zjutraj vstanete, se oblečete in pripravite na delovni dan. Tokrat bo vaše delo iskanje službe. Pojdite na določene spletne strani podjetij, pri katerih bi se želeli zaposliti, in preverite, ali morda iščejo nove sodelavce. Tovrstne podatke najdete na spletnih straneh podjetij v zavihkih Kariera oziroma Zaposlitvene možnosti.

3. NAUČITE SE NEKAJ NOVEGA

Nezaposlenost je primeren čas, ko se lahko res poglobite vase in v svoje sposobnosti. Morda boste tudi odkrili, kaj vas resnično veseli. Zato lahko čas nezaposlenosti dobro izkoristite tako, da se naučite česa novega in razvijate svoje kompetence. Vedno je koristno nadgrajevanje uporabnih znanj, npr. učenje računalniških programov ali tujega jezika.

4. POPRIMITE ZA VSAKO DELO

Ne ozirajte se na to, ali je delo idealno za vašo izobrazbo oziroma ali je plačilo natančno takšno, kot ga želite. Če podjetje išče prostovoljce, se jim pridružite. Bodite sposobni delati v skupini. To je pomembno za vse zaposlene, ne glede na starost, menijo strokovnjaki. Pokažite zvestobo podjetju s tem, ko v službo prihajate točno, morda celo prej, kot je potrebno. Delavnost, vztrajnost in dobro opravljeno delo odpirajo marsikatera vrata in vodijo v nove priložnosti.

5. NA INTERVJU SE DOBRO PRIPRAVITE

Ko ste se že dogovorili za intervju, poskrbite, da bo bodoči delodajalec zagotovo izbral prav vas. Preglejte vsa priporočilna pisma (v katerih naj ne manjka opisa vaših pozitivnih lastnosti) in vprašajte svoje nekdanje sodelavce, katere so vaše strokovne sposobnosti.
Strokovnjaki za zaposlovanje tudi svetujejo: če ste jutranji človek, se dogovorite za dopoldanski intervju, saj ste takrat polni energije. Zaradi gospodarske krize se številni delodajalci ne odločajo več za zaposlovanje za nedoločen čas, zato bodite pripravljeni, da boste dobili zaposlitev le za določen čas. Vendar: naredite vse, kar je potrebno.

6. OSTANITE V STIKU Z ZUNANJIM SVETOM

Ob izgubi dela je lahko sedenje med štirimi stenami in čakanje, da bo priložnost sama potrkala na vrata, precej mikavno. A izolacija je lahko nevarna. Raje pojdite med ljudi in vzdržujte stike. Ne pozabite, da večina delovnih priložnosti izhaja prav iz poznanstev in priporočil.

IN NA KONCU ŠE ...

Svojih čustev ne boste morali utišati. Žalovali boste za svojo staro službo in izgubo. Nikar ne bodite presenečeni, če boste čutili jezo, odrivanje, depresijo in izločenost iz družbe. Pustite, da čustva naredijo svoj krog, na koncu bosta na vrsti tudi soočenje s situacijo in pomirjenje.

Margerita Humar


 


Projektna pisarna

Šmartinska cesta 130, 1000 Ljubljana

Projektni manager:
Gregor Cotič
Tel.: 01/ 230 78 44
E-pošta: gregor.cotic@sent.si

Barbara Dolničar
Tel.: 01/ 230 78 32
E-pošta: barbara.dolnicar@sent.si


Premagajte negativne občutke ob dolgotrajni brezposelnosti
Zadnje novice:OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem