ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Predoziranja s prepovedanimi drogami in odzivi nanje

12-11-2020

Objavljamo članek Dušana Nolimala, Revija ISIS

Smrt, povezana s predoziranjem prepovedane droge, je v javnosti tabu tema. Zato je v medijih skoraj ni zaznati oz. se pojav že od nekdaj razu­meva kot nekaj, kar se dogaja v zakotnih ulicah, skratka - grda smrt, ki čaka socialne iztirjence ter ni niti znanstveno niti klinično zanimiva. Toda v zadnjih nekaj letih se vse več držav sooča z grožnjo epidemije predoziranja s prepovedani­mi drogami, ki jo spodbuja velika proizvodna in potrošnja fentanila in drugih analgetikov, me­tamfetamina, kokaina, heroina in njihovih kom­binacij.Prohibicionizem je povzročil ilegalno trgovino s temi snovmi in organiziran kriminal, ki iz nje vleče dobiček za vsako ceno. Droge so vse lažje dosegljive, močne, pogosto nečiste, tudi zaradi neučinkovitega nadzora, kar vse povečuje možnost predoziranja. Zato potrebujemo večje razumevanje povezanosti škode uporabe drog in politike do njih ter preučitev domnev, da najbolj uničujoče posledice uporabe drog ne moremo pripisati samo drogam.

Grozeča epidemija smrti zaradi predoziranja drog

Vsako leto na sto tisoče ljudi po svetu umre zaradi predoziranj z drogami in marsikatero smrt bi lahko z dodatnimi pristopi na področju zmanjševanja škode preprečili. Ponekod je to število umrlih krepko preseglo število smrtnih žrtev zaradi prometnih nesreč, samomorov, strelnega orožja ali covida-19 ...

Celoten članek v PDF formatu si lahko odprete ali prenesete TUKAJ


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem