ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Raje dopovedati, naj ne pije, kot prepovedovati

11-02-2020

Objavljamo osrednji del članka Jasne Arko, Primorske novice:

"Slovenci smo do alkohola tolerantni in je lahko dostopen. Meja tveganega pitja je nižja od zavedanja večine. Cilj je ozaveščati, ne prepovedovati, spodbujati k opuščanju pitja in nuditi pomoč," pravi Marjetka Zadnik Rostan, koordinatorka projekta Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA) v koprskem NIJZ. Poteka kot pilotni evropski projekt na 18 območjih, izvaja ga 600 strokovnjakov. Konec prihodnjega leta bo ponudil novo strategijo.

Projekt temelji na ugotovitvi, da je lahko vsako pitje alkohola škodljivo, zato je nujno ozaveščanje na vseh ravneh. Alkoholizem je velik družbeni problem in Slovenija velja za mokro kulturo.

“Pri nas je gojenje trte tradicija. V Istri smo ponosni na trto in oljko,“ pravi koordinatorka projekta SOPA v koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), diplomirana psihologinja Marjetka Zadnik Rostan in dodaja: “Če je v južni Evropi navada redno piti ob hrani, se v severni bolj opijajo; Slovenci pa počnemo oboje. Še vedno prevladuje tudi prepričanje, da je vino dobro za kri in prebavo.”

Več kot 600 sodelavcev preseja prebivalstvo

Projekt v Sloveniji na 18 območjih (dvanajstih v vzhodni in šestih v zahodni Sloveniji) izvaja pod okriljem NIJZ več kot 600 strokovnjakov s področja zdravstva, sociale, nevladnih organizacij, zaposlovanja, predstavnikov lokalnih skupnosti in policije.

Doslej so samo v koprski NIJZ anketirali, se pogovarjali, svetovali in nudili pomoč že več kot 1500 posameznikom. Koprski NIJZ koordinira izvedbo, projekt pa vodi konzorcij strokovnjakov koprskega zdravstvenega doma (v koprski in ankaranski občini) in koprskega Centra za socialno delo. “Sodelujejo zdravniki družinske medicine, medicine dela, prometa in športa, referenčne in patronažne sestre. Vsi so se za to delo posebej usposabljali. Tik pred izpeljavo je nova delavnica o zdravih odnosih, saj so slednji odvisni tudi od pitja posameznikov - v družini, službi, skupnosti,” meni Zadnik Rostanova. Dodajmo, da sodelujejo še predstavniki koprskega zavoda za zaposlovanje, Šentmara Koper, ZPM - centra dnevnih aktivnosti, Karitasa, Univerzitetne športne zveze Primorske, Društva za srce Sežana in Zveze paraplegikov Slovenije. Želijo pa si pritegniti še druga društva.

O projektu SOPA

Evropski projekt SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola - zajema celotno Slovenijo. Poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v 18 lokalnih okoljih po Sloveniji, na Primorskem na območju koprske in novogoriške NIJZ. Projekt traja od leta 2016, končal se bo leta 2021. V 80 odstotkih ga financira evropski socialni sklad ESS, v dvajset odstotkih slovensko ministrstvo za zdravje. Projekt je vreden šest milijonov evrov.

Več o projektu SOPA najdete tudi na Šentovi spletni strani tukaj

Kaj je kritična meja?

Izvajanje projekta zajema presejanje, svetovanje, individualne pogovore in spremljanje tveganega pitja alkohola. Človeka, ki pride po pomoč, sme strokovni delavec povprašati tudi po pivskih navadah. “Po uradnih podatkih polovica pivcev pije čezmerno, se pa morda tega ne zavedajo. Tudi v tem projektu so reakcije vprašanih različne,” omenja sogovornica. “Najpogosteje so presenečeni nad strokovno postavljeno mejo tveganja glede količine popitega alkohola na dan.”

Kakšna je ta meja za zdrave odrasle? Moški sme na dan popiti največ dve merici alkohola (pri vinu znaša ena merica en deciliter, pri žgani pijači je ena merica 0,3 decilitra, pri pivu pa je ena merica 2,5 decilitra), na teden ne več kot 14 meric in ob eni priložnosti ne več kot pet meric alkohola. Ženska na dan ne sme popiti več kot eno merico alkohola, na teden ne več kot sedem in ob eni priložnosti ne več kot tri.

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem