ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Z Varuhom za krepitev socialnovarstvenih programov

09-01-2020

Ljubljana - Delovna skupina, ki je odgovorna za resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja (RNPDZ) na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), se je sestala z Varuhom človekovih pravic, kjer se je odločno zavzela za krepitev socialnovarstvenih programov. Varuh je ob tem zagotovil, da bo glede tega v najkrajšem možnem času posredoval na MDDSZ, medtem ko se je kmalu za tem že sestal z ministrom za zdravje.

Foto: VČP

Na delovnem srečanju Varuha človekovih pravic Petra Svetine z ministrom za zdravje Alešom Šabedrom, ki je potekal 7. januarja 2020, je Varuh med drugim dejal, da je »dobro duševno zdravje pomembno za vse, kar počnemo v življenju, zato je varovanje, krepitev ter preprečevanje nastanka duševnih težav tako zelo pomembno«. Večina pobud pri Varuhu na tem področju je po besedah Svetine posledica nerešenih sistemskih težav, problem pa je tudi neodzivnost in neučinkovito medresorsko sodelovanje, ki je nujno za usklajene in učinkovitejše rešitve. Tudi zaradi tega se še vedno pojavljajo težave pri implementaciji Nacionalnega programa duševnega zdravja.

Varuh je izrazil zadovoljstvo, da je Ministrstvo za zdravje pristopilo k spremembi Zakona o duševnem zdravju, ki bo sledil odločbi Ustavnega sodišča RS. Kot je Svetina povedal po srečanju, pričakuje učinkovite rešitve, med katerimi je tudi določitev zdravstvenih zavodov, ki bodo izvrševali ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja s prostosti, nenazadnje pa tudi konsistentno upoštevanje veljavnih določb Zakona o duševnem zdravju (na primer pri odreditvah prevozov oseb s težavami v duševnem zdravju z reševalnim vozilom v najbližjo psihiatrično bolnišnico, ki jih lahko odredi le zdravnik). Pri tem se je ponovno zavzel, da se za osebe s težavami v duševnem zdravju, kot za vse ostale zagotavlja enako varstvo osebnega dostojanstva ter drugih človekovih pravic in temeljnih svoboščin, individualno obravnavo in enako dostopnost do storitev.

Več o srečanju med Varuhom Svetino in ministrom za zdravje si lahko preberete v sporočilu za javnost VČP


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem