ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
ŠENT kot partner v projektu PROJEKT OUTART – Youth learning path through rehabilitative outsider art-photo

11-03-2014

V Šentu-slovenskemu združenju za duševno zdravje od leta 2013 kot partnerji sodelujemo v projektu OUTART (Youth learning path through rehabilitative outsider art-photo). Vodilni partner je španska neprofitna organizacija INTRAS. V projektu v vlogi partnerja sodelujejo poleg ŠENT- tudi organizacije iz Nemčije (Christliches Jugenddorfwerk Frechen), s Finske (Kirkkopalvelut ry/Koulutuskeus Agricola) in Irske (Humanitarni socialni odbor v Evropi –Hescie).

Projekt Outart se osredotoča na uporabo »Outsider Art« fotografije, kot možnosti opolnomočenja mladih z manj možnostmi in mladih invalidov. »Outsider Art« omogoča premikanje mej, ki jih postavlja formalno izobraževanje in usposabljanje in spodbuja svobodo osebnega izražanja. Fotografija omogoča posameznikom, da skozi ustvarjalno izkušnjo krepijo pozitivne osebne lastnosti. Umetnost je eden od jezikov in načinov komunikacije, ki pripomorejo k razvijanju sposobnosti izražanja. Umetnost lahko deluje terapevtsko in s tem ko vzpodbuja samo-refleksijo, izražanje in raziskovanje, vpliva na boljše fizično, psihično in čustveno počutje. Ne-formalno izobraževanje s pomočjo umetnosti je usmerjeno k pridobivanju znanj s področja fotografije, k zmanjševanju socialne neenakosti skozi aktivno državljanstvo kot tudi k odpiranju novih komunikacijskih možnosti.

Cilj projekta je z uporabo fotografije omogočiti mladim z manj možnostmi, da pridobijo nove spretnosti in znanja z namenom osebnega in socialnega razvoja.. Da bi to dosegli, so v okviru projekta postavljeni naslednji cilji:
- učenje in raziskovanje alternativnih metod komunikacije z uporabo fotografije
- vzpostavljanje okolja za izražanje in refleksija mladih, ki spodbuja interaktivno komunikacijo
- opolnomočenje in večja prepoznavnost mladih z manj možnostmi; ozaveščanje javnosti o sposobnostih in zmožnostih marginaliziranih mladih skupin.

Glavne aktivnosti projekta Outart so namenjene več kot 100 mladim iz petih evropskih držav(Slovenija, Finska, Španija, Nemčija, Irska). Med projektom so udeleženci obiskali različne prireditve in razstave. Kulturne aktivnosti so pomembne za spodbujanje širšega kulturološkega razmišljanja in za razumevanje umetnosti. Mladi razvijajo občutek za empatijo in samozavest s tem, ko razmišljajo o stališčih umetnika in se sprašujejo o motivih in ciljih. Obiski galerij in muzejev, sodelovanje na delavnicah, prebiranje knjig in revij, ogled filmov in videov pomaga pri višji kulturni ozaveščenosti mladih. Povezava na spletno stran projekta

Fotogalerijo fotografij, ki so do sedaj nastale v okviru projekta, si lahko ogledate preko te povezave.


Deli!OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem