ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Otvoritev novih prostorov DC Koper

25-10-2022

Zakonca Grisoni sta namenila veliko svojega premoženja za dobrodelne namene, omogočila sta nastanek Dobrodelne ustanove Grisoni. Namenjena je bila revnim, zapuščenim otrokom in vdovam. Tem je omogočila izobraževanje in usposabljanje za poklic. Delovala je v prostorih njihove palače Sabini Grisoni neprekinjeno od leta 1858 do 1949, ko se je preoblikovala v Mladinski dom Koper. V teh prostorih je kasneje deloval Center za socialno delo Koper.

V njih je našla prostor tudi enota Šent-a- ŠENTMAR. V prostorih so delovali trije programi Šenta-a, Program dnevnega centra, Program mreže stanovanjskih skupin, Program socialne vključenosti.

Prostori so bili dotrajani in potrebni obnove, kljub temu se je v takih prostorih delovalo do lanskega leta.

Po letu dni smo se vrnili v stare a prenovljene prostore. V prenovljenih prostorih bo deloval tudi Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre in Dnevni center za starejše od 65 let pod okriljem Obalnega doma upokojencev.

V pritličju stavbe ima prostore Dnevni center. Večji prostor je namenjen druženju, raznim delavnicam, igranju biljarda, namiznega tenisa,… urejeno imamo računalniško sobo in šivalnico ter sobo namenjeno za mirne dejavnosti kreativno pisanje, fraktalno risanje, pogovorne skupine, skupine za samopomoč…

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo Mestni občini Koper za posluh, da je obnovila palačo Sabini Grisoni in jo namenila socialno varstvenim programom s tem nadaljuje tradicijo stavbe. Obnovljena stavba je vpisana v register kulturne dediščine kot spomenik lokalnega pomena.

Slavnostna otvoritev palače je bila 20.9.2022, otvoril jo je župan Mestne občine Koper Aleš Bržan skupaj z Nevo Tomažin, direktorico Obalnega doma upokojencev.

Tej otvoritvi smo se pridružili še z interno Šentovo otvoritvijo, ki je bila 21.10.2022.

 

Foto: Aleš Rosa, za STA


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem