ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Nogometni turnir: Rezultati

05-10-2022

Letošnja vodilna tema svetovnega dneva duševnega zdravja (10.10) je »Naj bo duševno zdravje in dobro počutje vseh globalna prioriteta zdravje v neenakopravnem svetu«. 10. oktober je tudi dan, ki je od leta 2010 priznan kot svetovni dan brezdomcev, posvečen tistim, ki jim ulica predstavlja dom.


Ob tej priložnosti smo programi iz ŠENT-a v Goriški regiji združili moči in v sodelovanju z Dijaškim domom Nova Gorica pripravili nogometni turnir Z žogo nad stigmo. Turnir se je odvijal 23. septembra 2022 - na dan, ko praznujemo Dan slovenskega športa, ob katerem smo želeli tudi mi spodbuditi in poudariti pomen telesne aktivnosti ter dobrega počutja.


Na športnem igrišču Dijaškega doma se je pomerilo 6 nogometnih ekip: Kralji ulice, Ozara, Dom na Krasu, Barčica Koper in ŠENT. Čez 100 aktivnih udeležencev (igralci, spremljevalci, prostovoljci in navijači) iz Goriške regije, Ljubljane, Kopra in Krasa smo skupaj poskrbeli za promocijo zdravega načina življenja, se povezovali in z žogo simbolično razbijali predsodke do oseb, ki so zaradi svojih težav v duševnem zdravju, uporabe prepovedanih drog ali brezdomstva velikokrat socialno izolirane. S to gesto smo želeli, da ima prireditev tudi skupnostni učinek, saj je to odlična priložnost, da vsi skupaj opozorimo skupnost, da so / smo TU-KAJ, da so med nami brezdomni, ljudje s težavami v duševnem zdravju, uporabniki prepovedanih drog, ki z nami sicer sobivajo, vendar ostajajo neopaženi, oziroma jim največkrat pripisujemo negativno konotacijo.

Vreme je bilo lepo in sončno, ravno pravšnje za igro nogometa. Navijači so spodbujali svoje ekipe, napetost je naraščala v zaključnih tekmah, ko so potekali boji v četrtfinalu in finalu. Na koncu si je tretje mesto priigrala ekipa Kralji ulice. V finalu je ekipa Barčica Koper premagala ekipo ŠENTa in se tako zavihtela na prvo mesto. Najboljši strelec je iz ekipe Barčica postal Uroš, naj vratar pa Jani iz ekipe Kraljev ulice. Ekipa Želva pa je prejela nagrado za najbolj fair-play igro.

Vse prisotne je nagovoril novogoriški podžupan g. Simon Rosič, ki je tudi izrazil željo, da bi naslednje leto aktivno sodeloval v nogometnem turnirju. Predstavnika iz NIJZ OE Nova Gorica sta poudarila pomembno vlogo NVO na področju skrbi za duševno zdravje vseh prebivalcev in si zato zasluži bolj sistematičen in kontinuiran razvoj. Tovrstni dogodki so izjemna priložnost za povezovanje ter ozaveščanje skupnosti o problemih, s katerimi se marsikdo izmed nas lahko sooči že jutri.


Čestitke vsem udeležencem, ki so se zelo izkazali in vse prisotne navdušili s svojo energijo, veseljem in neverjetno željo po igranju nogometa. Dokazali so, da lahko tudi osebe odrinjene na rob družbe, zmorejo sodelovati, ustvarjati in zmagovati. Hvala vsem navijačem za podporo in prostovoljcem za pomoč. Hvala predvsem ravnatelju Dijaškega doma g. Draganu Kojiču, ter donatorjem in sponzorjem:
Zavarovalnici Triglav d.d., JUST d.o.o., Biotehniška šola Šempeter – Šolski center, da smo skupaj lahko izpeljali družbeno pozitiven dogodek Z ŽOGO NAD STIGMO.


KONČNI VRSTNI RED TURNIRJA


1. Barčica Koper
2. ŠENT
3. Kralji ulice

NAJ POSAMEZNIKA:
Najboljši strelec: Uroš (Barčica)
Najboljši vratar: Jani (Kralji ulice)
NAJBOLJ FAIR PLAY EKIPA: Želva

Margerita Humar, Meta Rutar, Luka Mrak


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem