ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Predstavitev Konvencije

25-05-2022

 

Danes je v organizaciji pisarne za socialno zagovorništvo ŠENT potekala predstavitev Konvencije o pravicah invalidov oz. oseb z manjzmožnostmi (CRPD). Člene dokumenta je podrobno predstavila članica pisarne gospa Andreja Štepec, jih povezala s primeri v praksi in poudarila, da je namen konvencije tudi zavedanje pravic, ki jih imajo osebe s težavami v duševnem zdravju in da morajo opisane "prilagoditve" veljati za vse prebivalstvo, za vse vrste "oviranosti" oz manjzmožnosti.

Predsednica ŠENT-a, doc. dr. Vesna Švab je v nadaljevanju podala ključno sporočilo, da je vizionarstvo konvencije tako, da se pravočasno omogoči obliko pomoči, ki jo posameznik potrebuje, kar omogoča skupnostna obravnava, ki se izvaja v socialno varstvenih programih nevladnih oragnizacij in drugih službah, ter s tem prepreči mehanizme prisile.

Pozvala je tudi k aktivaciji večjega števila uporabnikov, ki naj nudijo vrstniško podporo in pomoč ter pomagajo pri uresničevanju konvencije in nastajanju t.i. osebnih psihiatričnih testamentov ali varnostnega načrta, ki govorijo o tem kaj oseba potrebuje, ko je v krizi in kako se jo obravnava.

Nadaljevanje sledi jutri ob 11. uri. Vabljeni, da se nam pridružite!

Več o programu in prijavi je na voljo tu.

 

Konvencija je dostopna tukaj.

 

 


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem