ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
V NG stanovanjska skupina za mlade s težavami v duševnem zdravju

28-08-2021

Objavljamo prispevek Radia Koper

Prispevek v video obliki najdete TUKAJ

Oktobra lani je v Novi Gorici zaživela stanovanjska skupina za mlade s težavami v duševnem zdravju. V skupnosti živi pet mladih z obeh strani meje, zanje pa skrbita strokovna delavka in mentorica.


Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

Gre za program združenja Šent, ustanovili pa so jo v okviru projekta Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO namenjenega duševnemu zdravju. Dva fanta in tri dekleta trenutno živijo v stanovanjski skupnosti, ki so jo vzpostavili v enem od stanovanj v Novi Gorici. Ena od stanovalk prihaja iz Ljubljane. "Super je, organizacija in samo dogajanje. Zjutraj se zbudimo, nekateri gremo v dnevni center, nekateri v druge organizacije. Priprava kosila, potem imamo prosto, gremo na sprehod, ali pa v fitnes."

Program je namenjen mladim med 18. in 27. letom starosti, pojasni vodja stanovanjske skupine in strokovna delavka Edina Kovač Cvetko. "Predvsem tistim, ki imajo težave v duševnem zdravju in pridružene težave tako vedenja kot čustvovanja, in predvsem nimajo urejenega bivališča. Obenem pa potrebujejo strokovno podporo pri osamosvajanju in učenju veščin za bodoče samostojno življenje."

Za vsakega udeleženca pripravijo individualni program. Posebnost skupnosti je, dodaja Kovač Cvetkova, da nudijo dvanajsturno podporo: deloma preko osebnega stika, deloma prek telefona. Ključno je zaupanje, dodaja mentorica Mojca Slokar. "Težko ga je dobiti, ga je pa lahko izgubiti. Ampak to je tista ključna stvar, da ti uporabniki zaupajo, da so pripravljeni sodelovati."

Projekt evropskega združenja EZTS GO se zaključuje konec novembra, so pa pridobili tudi sredstva na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kar jim bo omogočilo nadaljnje delovanje, s to spremembo, da bodo lahko sprejemali le kandidate iz Slovenije.

Karin Zorn Čebokli


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem