ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Nova Gorica bogatejša za Skupnostni center

20-07-2021

Objavljamo novico Radia Koper

Z odprtjem Skupnostnega centra v Novi Gorici je od zdaj veliko bolje in na enem mestu poskrbljeno za najbolj ranljive skupine ljudi.

Foto: Mateja Pelikan/MO NG

K uresničitvi projekta, ki se je začel pred sedmimi leti z odkupom nekdanjega samskega doma propadle gradbene družbe Primorje, sta poleg novogoriške mestne občine pripomogla še država in čezmejno Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje.

V prenovljeni stavbi na Bidovčevi ulici so svoj prostor našli brezdomci, uporabniki programov s področja duševnega zdravja in dve stanovanjski skupini za ljudi s težavami v duševnem zdravju. Vodja stanovanjskih skupin Ozare Špela Jovan: "Na Goriškem imamo zdaj že štiri stanovanjske skupine, tako da bomo zasedli vsega skupaj 22 kapicitet."

V Skupnostnem centru je na voljo tudi 12 mest za brezdomce - za zdaj samo v večernem in nočnem času, pravi vodja programa Vesna Lipušček: "Tudi to imamo namen, nekako, da bi poskrbeli za dnevne aktivnosti, pozneje tudi za zaposlovanje oziroma mogoče delavnice pod posebnimi pogoji, bomo videli."

Zelo pomembna pridobitev je informacijska pisarna, dodaja Marinka Saksida z novogoriške mestne občine: "Tukaj bodo lahko dobili pomoč, usmeritev, kam se lahko obrnejo, pa tudi prostor za pogovor."

"Projekt je nastal, seveda, v okviru projekta Salute-Zdravstvo, v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in nevladniki, ki se ukvarjajo s področjem sociale," pojasnjuje Tomaž Konrad iz Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. Ob odprtju pa je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pomenljivo pripomnil: "Kakšna simbolika, da je ta stavba iz samskega doma postala Skupnostni center. Kakšna simobolika!"

Vrednost celotne naložbe je veljala ena cela tri milijona evrov, dodajajo še na novogoriški mestni občini.

Valter Pregelj/Radio Koper

Foto: Mateja Pelikan/MO NG

O dogodku lahko prisluhnete tudi v radio prispevku portala Robin.si TUKAJ


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem