ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Droge: Sintetika nad moralo ter pogled od zunaj

14-04-2021

Objavljamo prispevek anonimnega uporabnika Šentovega DC Velenje ter prispevek študentke FSD v lokalnem tedniku Naš čas, rubriki Socialni podlistek

SINTETIKA NAD MORALO

Uporaba drog, predvsem sintetičnih (MDMA, ekstazi ipd.) je zelo zanimiva za sproščanje od vsakodnevnega stresa, prav tako kot je nekaterim dobro sredstvo za sproščanje alkohol, ki je tudi droga, vendar ni prepovedana. Problem nastane, ko sproščanje na tak način postane navada, razvada, ki preide v zasvojenost. Problem, predvsem sintetičnih drog je v tem, da po nekaj dneh in po nekajkratnih ponovitvah takšnega načina sproščanja pride do odvisnosti in posledično do prilaščanja razno raznih stvari, ki niso tvoje, ki jih potrebuješ, da jih prodaš in zaslužiš za novo dozo droge. Vem in se zavedam, da takšna dejanja niso zelo primerna, vendar se včasih zgodi, da je morala manj pomembna kot pridobitev nove doze za potešitev potrebe. Najbrž ga ni junaka s to razvado – odvisnost, da ne bi nikogar kadarkoli zavedel, okradel ali celo fizično napadel. Še posebej je to težko, ko moraš to storiti nekomu, ki ga imaš rad (starši, prijatelji). Najhuje je to, ko nekajkrat to storiš svojim staršem in ti še vedno oprostijo. Ko ostaneš brez njih, se šele začneš zavedati, da je to en velik kup »dreka«, ampak časa ne moremo zavrteti nazaj in to spremeniti, zato pa lahko napišem le to, da je najbolje ne začeti z uporabo drog.

Uporabnik programa Dnevni center za zmanjševanje škode zaradi drog, Šent Velenje

____________________________________________________________________________________

POGLED OD ZUNAJ


Ko sem stopila v ta prostor, nisem vedela, kaj pričakovati, bilo me je celo malo strah, imela sem nekatere predsodke o ljudeh, ki imajo težave z zasvojenostjo. Že prvi dan srečanja z njimi so se predsodki razblinili. Doživela sem jih kot povsem običajne ljudi, ki so ujeti v začaran krog odvisniškega življenja, iz katerega ne vidijo izhoda. Po več srečanjih z njimi sem spoznala, da so to ljudje z veliko talenti, znanji, zanimanji, ki jih zaradi zasvojenosti ne morejo dobro razvijati. S pravo podporo so pokazali pripravljenost sodelovati v različnih dejavnostih dnevnega centra. V večini so zelo dobri ljudje, s težkimi življenjskimi izkušnjami, s katerimi se soočajo tako, kakor najbolje znajo. V teh nekaj tednih skupnega druženja sem se prek njihovih zgodb veliko naučila in razširila svoj pogled na ljudi, ki so potisnjeni na rob družbe.

Študentka Fakultete za socialno delo na praksi


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem