ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
KO-PROSTO: Povzetek 2 spletnih predavanj

25-03-2021

V petek 19. marca 2021 sta bili v okviru projekta KO-PROSTO: S krepitvijo prostovoljstva do večje profesionalizacije nevladnih organizacij izvedeni 2 spletni predavanji.

1. Uvodno izobraževanje za ljudi s težavami v duševnem zdravju za prostovoljce društev ŠENT in OZARA, ki ga je pripravil asis. Jure Koprivšek, predstojnik Oddelka za psihiatrijo UKC Maribor. Predstavil je kratko zgodovino obravnave duševnih motenj, osnove psihopatologije ter največ časa posvetil prepoznavanju in zdravljenju psihotičnih in razpoloženjskih motenj. Predavanje je bilo dobro sprejeto in zelo obiskano. Predavatelj je preko praktičnih primerov podal koristne informacije za lažje prepoznavanje težav, s katerimi se srečujejo uporabniki društev ŠENT in OZARA, torej ciljna publika s katero naši prostovoljci delajo. Tema je bila zanimiva, vendar glede na problematiko preobsežna za enkratno izvedbo, zato bomo morda, v dogovoru s predavateljem, zadevo nadaljevali.

2. Potrebe na področju duševnega zdravja v času COVID-19, izobraževanje in srečanje namenjeno strokovnim delavcem in mentorjem ŠENTA in OZARE. Uvodni del je pripravila predsednica ŠENTa prof. dr. Vesna Švab, sledilo pa so poročila strokovnih delavcev obeh društev. Pri delu prostovoljcev so se ponekod na začetku epidemije srečali z dilemo koliko jih, glede na vse omejitve, sploh lahko vključujejo v svoje delo. V drugem valu epidemije so prostovoljcem omogočili individualne stike in na tak način obdržali nekaj prostovoljcev. Na splošno je število prostovoljcev zaradi zaprtja ali omejenega delovanja programov občutno okrnjeno, ostajajo pa vseskozi v kontaktu z njimi preko telefona, FB ipd. Nekateri so sodelovanje in delo prostovoljcev v drugem valu, ko je bilo vseeno manj neznank in strahu, nadaljevali preko zooma ali drugih spletnih oblik komunikacije. Je pa bilo treba najprej tega načina komuniciranja naučiti in ga približati zlasti uporabnikom naših društev, pa tudi prostovoljcem. Nekateri so preko izkušnje svoj strah pred uporabo nove tehnologije izgubili, še vedno pa je več takih, ki jim je osebni stik edini sprejemljivi način komunikacije, pomoči in sodelovanja.

Več o projektu KO-PROSTO najdete TUKAJ


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem