ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
5. DSE 2014
5. DSE 2014

 ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje in SKUP–Skupnost privatnih zavodov sta v partnerstvu z ENSIE - European Network of Social Integration Enterprises in Zavodom RS za zaposlovanje, ki je bil soorganizator konference v okviru projekta SEA, od 22. do 24. oktobra 2014 organizirala že 5. dneve socialne ekonomije. Na otvoritvi, ki je potekala v sredo 22.10. je v imenu MDDSZ prisotne pozdravila državna sekretarka Martina Vuk. Poudarila je, da je socialno podjetništvo ena izmed oblik podjetništva, katere osnovni namen je družbena odgovornost. Po besedah sekretarke bo nadaljnjemu razvoju socialnega podjetništva naklonjen tudi operativni program za 2014-2020, ki je še v pripravi.


Udeleženci okrogle mize v okviru konference_foto arhiv ŠENT

Na letošnji konferenci so priznani predavatelji iz ZDA, Evrope in Slovenije spregovorili o socialnem podjetništvu v luči ameriških izkušenj, zaposlovanju v socialnih podjetjih, crowdfundingu oziroma množičnem financiranju, zadružništvu, podpornem okolju, Strasbourški deklaraciji, družbenem učinku socialne ekonomije, aktivnem državljanjstvu in opolnomočenju ranljivih skupin ter ostalih pomembnih temah za obstoječe in bodoče socialne podjetnike ter vse državljane.

Vodilna misel celotne konference je bila Socialno podjetništvo – prvi korak do vsevključujoče družbe. Vrednote vključujoče družbe kot strateški cilji in motivacijski dejavniki družbenega razvoja povezujejo ljudi v skupnost, ki s spoštovanjem različnosti zmore potencial raznolikosti izkoristiti tudi v smislu pretoka idej, znanja, napredka, družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Konferenca je bila sofinancirana tudi iz projekta SEA - Social Economy Agency, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Cilj projekta SEA je razvoj inovativnega sistema, ki bo ranljivim skupinam omogočal vključitev v delo preko aktivnosti, ki bodo pripomogle k razvoju socialne ekonomije in skupnega sistema za socialno in delovno vključevanje. Operativni cilji so: ustanovitev čezmejne agencije za promocijo socialne ekonomije, oblikovanje mreže različnih storitev za vključevanje in ustanovitev novih zaposlitvenih področij za socialna podjetja na vključenem območju. Dosedanje delo in pomen projekta v okoliščinah, ki so se bistveno poslabšale od časa pričetka izvajanja projekta, je udeležencem predstavil vodilni parter projekta Lega delle Cooperative FVG, ki jo je zastopal gospod Fabrizio Valencic.

V sredo 22.10. ob 19:uri je v atriju Mestnega muzeja Ljubljana potekala tudi slavnostna izročitev Strasbourške deklaracije socialnega podjetništva s predlogi za njeno implementacijo v slovenskem prostoru in razglasitev zmagovalcev 3. natečaja za družbene inovacije 2014. Deklaracijo je državnemu sekretarju Tadeju Slapniku izročila Dolores Kores, predstavnica ekspertne skupine GECES.

Večerni dogodek se je zaključil s podelitvijo nagrad 3 natečaja družbenih inovacij. Na podlagi glasovanja udeležencev 5. Dnevov socialne ekonomije ter ocen komisija je med 10 finalisti zmaga pripadla Varni hiši Stigma z inovacijo "Več znanja, več poti". Več o tem na www.skup.si.

Oglejte si posnetek konference 5. Dnevi socialne ekonomije - new.livestream.com/zivo/5-DNEVI-SOCIALNE-EKONOMIJE

Več o organizatorjih:

ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje že od svoje ustanovitve v začetku devetdesetih let aktivno deluje na področju socialne ekonomije v Sloveniji in v mednarodnem prostoru. V slovenskem prostoru, kot neprofitna zasebna organizacija, izvaja programe na področju duševnega zdravja, ki so v javnem interesu ter na področju zaposlovanja ustvarja nova delovna mesta za osebe s težavami v duševnem zdravju ter druge ranljive skupine.

SKUP - Skupnost privatnih zavodov je v letu 2009 ustanovljeno združenje katerega poslanstvo je razvoj storitev za kakovost življenja. SKUP si prizadeva za kakovostno izvajanje socialno podjetniške dejavnosti ter spodbudno okolje za razvoj družbenih inovacij in družbenih naložb.

O projektu SEA- Osrednja tema projekta SEA (www.sea-project.eu), v katerem je sodelovalo 14 javnih in zasebnih organizacij iz Slovenije in iz italijanskih pokrajin (Furlanije Julijske krajine, Veneta in Emilije Romanje), je bila razvoj socialne ekonomije na območjih, iz katerih prihajajo projektni partnerji.
Projekt si je prizadeval povezovati pobude in politike za spodbujanje socialnega podjetništva med javnimi in zasebnimi organizacijami. V projektu si prizadevamo za ustanovitev Agencije za socialno ekonomijo v obliki evropske zadruge. Evropska komisija je v letih 2014-2020 predvidela financiranje socialnega podjetništva iz strukturnih skladov. vir in povezava na spletno stran projekta http://www.sea-project.eu/index.php/sl/ )


ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje
---------------------------------
Kontakt:
Barbara Dolničar, ŠENT, barbara.dolnicar@sent.si , tel: 01 230 78 32 ali GSM: 051 368 178
Primož Šporar, SKUP, primoz.sporar@skup.si, 041 684 182 


Medijske vsebine

Posnetek konference 5. Dnevi socialne ekonomije
OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem