ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
3. DSE 2012

ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje, SKUP - Skupnost privatnih zavodov, ŠENTPRIMA ter Agencija za socialno ekonomijo so organizirali mednarodno konferenco "3. DNEVI SOCIALNE EKONOMIJE 2012", ki je bila 18 in 19. oktobra 2012 v Ljubljani (prostori Gospodarske zbornice Slovenije, Dimičeva 13). Letošnja konferenca je bila del projekta SEA - Social Economy Agency, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Udeležba je bila brezplačna, konference se je udeležilo preko 120 udeležencev in udeleženk iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Poljske, Belgije in Velike Britanije.

Častni pokrovitelj in uvodni govorec konference je bil dr. Gregor Virant, predsednik državnega zbora, ki je poudaril, da je socialni ekonomiji potrebno dati priložnost, saj je, kot je rekel, eden od načinov iskanja rešitev problemov družbe, s tem, ko v ospredje postavlja vrednote, kot so solidarnost, povezovanje in sodelovanje. Izvršni direktor ŠENT-a, mag. Nace Kovač je ob otvoritvi konference povedal, da ima socialno podjetništvo v Sloveniji že dolgo zgodovino in se ni začelo šele s sprejetjem zakona ter da lahko zmanjšuje brezposelnost, saj ustvarja delovna mesta za težje zaposljive.

Primož Šporar, strokovni direktor Skupnosti privatnih zavodov je prepričan, da imamo v Sloveniji veliko socialnih podjetnikov, da pa bi jih v bolj stimulativnem okolju lahko bilo še veliko več. »V tem tudi zaostajamo za tujino«, je še poudaril.

Letošnja konferenca je bila del projekta SEA - Social Economy Agency, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Cilj projekta SEA je razvoj inovativnega sistema, ki bo ranljivim skupinam omogočal vključitev v delo preko aktivnosti, ki bodo pripomogle k razvoju socialne ekonomije in skupnega sistema za socialno in delovno vključevanje. Operativni cilji so: ustanovitev čezmejne agencije za promocijo socialne ekonomije, oblikovanje mreže različnih storitev za vključevanje in ustanovitev novih zaposlitvenih področij za socialna podjetja na okoljskem območju.

Tuji in domači strokovnjaki so v panelnem delu in delavnicah govorili o raznolikosti zaposlovanja, družbenih inovacijah, podpornemu okolju, zagonu socialnega podjetja, vplivu lokalnega okolja na socialno ekonomijo in zadružništvu. Ob koncu prvega konferenčnega dne so bile podeljene tudi nagrade za najboljšo družbeno inovacijo 2012, kar je bila letos novost. Za najboljša sta bila po oceni udeležencev in strokovne žirije izbrana kar dva projekta in sicer projekt Energetsko bogat dom, avtorja Marka Cerarja in projekt Zdrava juhica, ki ga je na natečaj prijavil Zavod Kalejdoskop, oziroma Irena Tomažin.

V času konference so za posebno popestritev programa poskrbeli člani ŠENT-a iz Nove Gorice in Ajdovščine ter čezmejna glasbena skupina The Free Tones. S svojimi prispevki so nedvomno dokazali, da bolezen ni ovira za ustvarjalnost.

Prvi dan so nam ŠENT-ovci predstavili projekt RE – GENERACIJA, v katerem so z dobrodelno akcijo spodbujali posameznike, da so svoja rabljena oblačila predali v ponovno uporabo. Na večernem dogodku konference so nam ta oblačila predstavili na več kot profesionalni modni reviji. Večer so zaključili že omenjeni The Free Tonesi, glasbena skupina, ki so jo, skupaj z uporabniki, ustanovili zaposleni iz C. S. M. All (Centro di salute mentale alto isontino integrato) iz Gorice (Italija). V njej nastopata tudi dva člana ŠENT-a, Luka Campolunghi ter Jani Mlekuž in deluje v smislu glasbene terapije.

V petek pa nas je zabavala gledališka skupina Odštekani talenti s predstavo Ambulanta doktorja za talente". V njej nam je avtor Andrej Volčič sporočil, da bolezen ne pozna izbrancev. Lahko se zgodi vsakemu.

Ob zaključku dvodnevnega dogodka je direktorica ŠENTPRIME, mag. Jana Ponikvar poudarila lastnosti uspešnega socialnega podjetnika, ki naj bo inovativen a hkrati realen, srčen ter spoštljiv do družbe in posameznika. Vsem udeležencem je želela pri tem veliko poguma in volje ter se poslovila z željo, da se spet srečamo naslednje leto, na 4. dnevih socialne ekonomije.


 


Medijske vsebine

Posnetek konference 3. Dnevi socialne ekonomije
OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem