ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Vesna Švab: Področje psihoterapije je potrebno zakonsko urediti

22-06-2020

Objavljamo dialogizirano poročilo iz dnevnika RTVSlo

KATARINA BRANISELJ: Zdaj pa k osrednji temi današnjih poročil. Naslednjih nekaj minut namenjamo duševnemu zdravju. Med epidemijo se je znova pokazalo kako pomembno je o tem čim več govoriti. Strah, negotovost, občutek nemoči v tem času so poglobili marsikatero duševno stisko. Kam se obrniti po pomoč, kako ukrepati ko izhoda ne zmoremo več najti sami? Ena od možnosti je pomoč psihoterapevta, področje psihoterapije je še vedno precej neurejeno, ne nazadnje sploh nimamo zakona, ki bi urejal to dejavnost. Za nekaj pojasnil je zdaj z nami Vesna Švab, psihiatrinja.Dr. VESNA ŠVAB (psihiatrinja): Pozdravljeni.

KATARINA BRANISELJ: Pozdravljeni. Morda preden se dotakneva neurejenosti področja, če se obrneva na to  obdobje epidemije, kakšno pomoč so ljudje potrebovali, so jo dobili?

Dr. VESNA ŠVAB (psihiatrinja): Prav gotovo so bile duševne stiske zelo pogoste v tem obdobju, torej ljudje so imeli najbrž težave s tesnobnostjo, včasih hudo depresivnostjo, poslabšale so se številne duševne motnje, o čemer pa ne vemo skoraj ničesar ali pa zelo malo zato, ker je bil dostop do služb tako slab. Ljudje so preživljali zelo hude stiske, posebej tisti, ki so imeli že prej težave in tisti, ki so bili osamljeni in ki niso imeli dostopa ne samo do stroke, ampak tudi do drugih ljudi s katerimi bi lahko delili svoje skrbi in od katerih bi dobili nekaj prijaznosti. Torej ta prijaznost in sočutje v medosebnih odnosih je nekaj kar se je pojavljajo kot poglavitno priporočilo v času krize, da moramo bit v tem odboju - in zdaj se nam spet dogaja ne - nežni, prijazni, strpni drug do drugega in to pomaga.

KATARINA BRANISELJ: Torej to velja tudi za naprej? Če potrebuješ pomoč psihoterapevta pa se znajdeš v iskanju dragih samoplačniških storitev, za katere pa ti strokovno težko kdo jamči, je tako? Kako v bistvu urediti to področje?

Dr. VESNA ŠVAB (psihiatrinja): Pri nas je področje psihoterapije neurejeno, ne vemo na koga naj se obrnemo, nekaj priporočil praktično ni, storitve so drage, gre za velikokrat ali pa pridemo do ljudi, ki so šarlatani, ki ne poznajo svojega posla, ki delajo strokovne napake, tudi če poznajo svoj posel. Potrebna je velika previdnost, poznavanje še najbolj pomaga - tisto kar gre od ust do ust. Ljudje vedo na koga, kdo je sposoben in kdo ne in seveda je potrebno pogledat reference tega posameznika na katerega se obračate. Na sploh rečeno pa je veliko možnosti, da pridete do nestrokovnih storitev, ki lahko naredijo škodo.

KATARINA BRANISELJ: Torej področje je gotovo treba zakonsko uredit.

Dr. VESNA ŠVAB (psihiatrinja): Ja.

KATARINA BRANISELJ: Najlepša hvala za obisk pri nas in pojasnila.

Dr. VESNA ŠVAB (psihiatrinja): Hvala.


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem