ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Pozivi k prilagoditvam programov socialnega varstva

29-05-2020

Kriza, ki jo je prinesla epidemija novega koronavirusa, je še bolj razgalila dolgoletne težave pri oskrbi v domovih za starejše, pokazala pa je tudi na nekatere pomanjkljivosti socialnovarstvenih storitev. V Socialni zbornici Slovenije zato pozivajo k novim pristopom, pa tudi k skrbi za druge ranljive skupine v okviru programov socialnega varstva. V socialni zbornici ocenjujejo, da je treba povečati dostopnost do socialnovarstvenih storitev in programov, okrepiti strokovno ustrezno informiranost na področju socialnega varstva, prilagoditi izobraževanje in usposabljanje strokovnih delavcev ter poskrbeti za zmanjševanje neenakosti na področju socialnega varstva različnih ranljivih skupin.

mag. Nace Kovač, Janez Cigler in Vilko Kolbl, foto: www.mojaleta.si

"Družba je le toliko močna, kolikor je močan njen najšibkejši člen," je na novinarski konferenci poudaril generalni sekretar zbornice Vilko Kolbl. Ob tem je izpostavil, da so bile v zadnjih dveh mesecih, ko je bila pod drobnogledom predvsem problematika domov za starejše, spregledane druge oblike institucionalnega varstva. To vključuje ranljive skupine oseb s posebnimi potrebami v varstveno-delovnih centrih, centrih za usposabljanje in druge storitve, kot je na primer pomoč družini na domu.Tudi vse ključne aktivnosti ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v zadnjih mesecih so bile in so še vedno povezane s spremljanje in ukrepanjem domov za starejše v epidemiji, je spomnil minister Janez Cigler Kralj. Ob tem je z zadovoljstvom ugotavljal, da so v prvem valu epidemije uspeli, da v 90 odstotkov domov okužba ni prišla. Na ministrstvu trenutno oblikujejo delovno skupno, ki bo pregledala vse ukrepe in dobre prakse ter pripravila načrt za primer morebitnega drugega vala epidemije. Po besedah ministra bodo oblikovali protokole in usmeritve, glavni cilj pa je zagotoviti varnost in zaščito uporabnikov in zaposlenih ter v največji meri ohraniti normalno življenje v domovih. Spomnil je, da iščejo tudi rešitev v smeri negovalnih kapacitet za primer drugega vala, kamor bi lahko prestavili okužene stanovalce.

Prve izkušnje iz zdravstvene krize po besedah Ciglerja Kralja zaenkrat kažejo na to, da so bili bolj uspešni pri zajezitvi okužb tisti domovi, ki so svoja vrata zaprli prej, ter tisti, ki so okužene stanovalce lahko umaknili v bolnišnico ali dislocirano enoto doma.Spomnil je, da so se v domovih za starejše že začeli obiski, postopoma pa začenjajo tudi sprejemati nove stanovalce, ki so po besedah ministra že zelo pogrešali svojce. "Iščemo razumne rešitve in ukrepe. Verjamem, da niso idealni, so pa optimalni ter bodo zagotovili zdravje in varnost stanovalcev in zaposlenih," je poudaril minister.

Eden od ciljev ministrstva za letošnje leto je zagotoviti več mest v domovih s podelitvijo koncesij in črpanjem evropskih sredstev. Kot je napovedal, bodo predvidoma do konca junija objavili razpis za podelitev koncesij institucionalnega varstva za 1100 novih mest.V socialni zbornici ob tem pozivajo k ureditvi bivanjskih razmer v domovih ter zagotovitvi več finančnih sredstev za ureditev pomoči in podpore starejšim na njihovem domu, je poudaril predsednik zbornice Nace Kovač. Ob tem je treba urediti okrepiti tudi sodelovanje z zdravstvenim sektorjem, predvsem v delu negovalnih bolnišnic. Kovač je opozoril še na naraščanje brezposelnosti v Sloveniji, ki je velik dejavnik tveganja za duševno zdravje. Tudi poročila svetovalnih služb že kažejo na povečevanje števila in teže duševnih stisk zdravstvene krize. Zato je, kot je pozval Kovač, treba okrepiti spremljanje ljudi s hudimi ponavljajočimi se duševnimi motnjami.

STA


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem