ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Lidl omogočil dva pohoda

07-06-2021

V sklopu projekta Skupaj na pot – za naše duševno zdravje smo v roku 2 tednov izvedli 2 pohoda, na dveh različnih koncih Slovenije in spoznali, da si je večkrat potrebno vzeti čas za gibanje v naravi ter druženje, saj ima to nedvomno dober vpliv na naše duševno zdravje.
 

V okviru projekta Skupaj na pot – za naše duševno zdravje, ki nam ga je omogočila donacija podjetja Lidl Slovenija, ki smo jo pridobili s prijavo na projekt Ustvarimo boljši svet, smo v roku 2 tednov izvedli 2 pohoda, na 2 različnih koncih Slovenije.

Prvi pohod je potekal v petek 28. 5. 2021 v Trbovljah in sicer smo se podali na razgledno točko nad mestom, na 511 višinskih metrov visok Klek. Zbrala se nas je kar pisana druščina, tako svojci, uporabniki ŠENTA in OZARE, kot strokovni delavci. Štart je bil pred dnevnim centrom ŠENT Trbovlje in počasi smo se podali po asfaltni poti do vrha, ki pa je bila zaradi del na cesti skoraj popolnoma brez prometa. Na poti se nam je kasneje pridružilo še nekaj pohodnikov. Na vrhu smo se v okrepčevalnici okrepčali z dobrotami, ki nam jih je v ta namenom daroval Lidl Slovenija, predvsem pa si vzeli dovolj časa za druženje in pogovor. Za vrnitev smo nekateri izbrali drugo pot in se podali še do znamenitosti Trbovelj, in sicer do kipa rudarja Prometeja, ki tam stoji od decembra 2020. Prometej, ki je ponoči tudi osvetljen, spominja sedanje in bodoče generacije, kako pomembno je bilo premogovništvo za nastanek in uspešen razvoj rudarstva v Zasavju. Pohod se je ponovno zaključil pri dnevnem centru in enotni smo bili v tem, da si je večkrat potrebno vzeti čas, da lahko v miru uživaš v naravi in ogledu znamenitosti, ki jih skriva vsaka slovenska vas ali mesto ter da je tak pohod koristen tudi za utrditev vezi med nami.

Drug pohod v okviru omenjenega projekta pa je potekal v petek 4. 6. 2021 v Ajdovščini, v organizaciji ajdovskega ŠENTA. Tokrat je bil cilj izvir Hublja. Izhodišče je bila Lavričeva knjižnica, pot je vodila najprej po asfaltu izven mesta, potem pa po izredno slikoviti gozdni stezi vse do izvira potoka Hubelj. Tokrat so se poleg članov in svojcev ŠENTA pridružili tudi Pumovci1, ki so pripravili zelo zanimivo zgodbico o nastanku imena potoka Hubelj, na koncu izredno slikovitega in pomirjajočega sprehoda pa tudi kviz o Ajdovščini. Vsak, ki je uganil pravilen odgovor je bil deležen skromne nagrade, udeleženci smo bili navdušeni, sledila je pojedina, kjer je dnevni centre ŠENT Ajdovščina pripravil pravcati »catering« iz sestavin, ki so jih nakupili v Lidlu. Ni potrebno omenjati, da je bilo vsega na pretek, od slanega do sladkega in da je bilo vse izredno okusno. Še prej smo imeli tudi krajši glasbeni nastop fanta Jurija s harmoniko in ugibanje rebusov, ki jih rad pripravlja član ŠENTA iz Ajdovščine.

Veselimo se podobnih dogodkov in upamo na podobno priložnost, kar se tiče sredstev za izvedbo.

Barbara Dolničar Teul

Organizacijo pohoda nam je omogočila uspešna prijava na razpis LIDLA Slovenija Ustvarimo boljši svet.


          


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem