ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Duševno zdravje – (kje) potrebujemo nova pravila?

21-04-2023

Danes v Studiu ob 17h, Prvi progr. Radio SLO 1

Oddajo si boste lahko poslušali tudi v arhivu Radia SLO 1: https://prvi.rtvslo.si/podkast/studio-ob-1700/87/174952109
V Sloveniji je več bolniških odsotnosti z dela zaradi težav z duševnim zdravjem kot zaradi onkoloških obolenj. V času epidemije so študentje in starejši za skoraj tretjino pogosteje razmišljali o samomoru.

Čakalne vrste za pomoč so nedopustno dolge tudi za samoplačniške storitve. Na samoplačniškega psihoterapevta za otroke je na primer treba čakati eno leto. Tudi varovani oddelki so prepolni, na čakalni listi za sprejem je več kot 2500 oseb.

Na Ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da se zavedajo problema in pripravljajo spremembe zakonodaje s tega področja, da bi popravili vsaj največje sistemske anomalije.

Kakšno so razmere na varovanih oddelkih, zakaj je nujna regulacija poklica psihoterapevta in kaj prinašajo zakonodajne spremembe? O tem v Studiu ob 17.00 z Evo Lipovšek.

Gostje:
dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, vodja Sektorja za duševno zdravje in demenco na Ministrstvu za zdravje;
dr. Sanja Cukut Krilić, raziskovalka Družbenomedicinskega inštituta ZRC SAZU;
Miran Možina, psihiater, psihoterapevt, direktor Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani;
Juš Škraban, asistent na Fakulteti za socialno delo;
Andreja Štepec, ambasadorka duševnega zdravja z lastno izkušnjo in strokovna sodelavka Združenja za duševno zdravje ŠENT.

 


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem