ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Zakaj socialna aktivacija?

26-04-2022

Čisto preprosto: zato, da ponovno vzpostavim interakcijo z različnimi ljudmi, da se izvijem iz cone udobja in morda najdem nove prijatelje.

Da se naučim novih, modernejših prijemov in strategij, ki bi mi lahko olajšale pot do samouresničitve, si spet naberem nekdanjo kolesarsko kondicijo in nenazadnje, da mi bo lažje načrtovati nakupe materiala za ustvarjanje, ne da bi svoji družini odškrtnila vsakdanji kruh.

Že od nekdaj se zavedam, da v sebi nosim celo vesolje darov, a uresničijo se lahko le, če jih predam drugim ljudem in jih odprem navzven. Vključila sem se, da se tega naučim. Da se znebim strahu da kakšni nalogi ne bom kos in predstave, da vse, kar znam, pravzaprav ni nič posebnega. Res je, da se je danes možno naučiti prav vsega in da jih je mnogo, ki ustvarjajo, prevajajo,pišejo in pesnijo – ampak le ena je, ki počne vse našteto in ima vse te darove prirojene.

Odkar hodim v program socialne aktivacije, se počutim mnogo bolj živo; prijetno sem presenečena nad številom podobno razmišljajočih sorodnih umetniških duš v skupini. Različni smo si, a obenem tako zelo podobni! Hkrati pa me rahlo žalosti dejstvo, da nas je tam toliko prav zato, ker sodobna družba napreduje v smeri, ki nas počasi izloča iz boja za preživetje in vedno bolj peha na socialni rob.

Morda je pomen naše socialne aktivacije ravno v tem, da se združimo v ekipo, ki bo s svojim delovanjem dokazala, da smo vredni pozornosti, poštenega plačila za svoje veščine in dostojnega življenja.

Z radovednostjo in veseljem pričakujem nadaljevanje našega druženja, pa tudi delovno prakso, saj bom tam spoznala še več novih ljudi, kar lahko pomeni še več možnosti in priložnosti za napredek in razcvet.
Ko se bomo zadnje dni ozirali nazaj, bo večina od nas gotovo presenečena nad napredkom, ki so ga v tem času napravile naše duše -marsikomu pa se bo le-ta že poznal tudi v denarnici.

Alenka Ban

 

Financerji:

 

 

 


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem