ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Prevzem rehabilitacijskih programov

27-11-2020

Neenako vrednotenje skupnostnih socialnih in zdravstvenih storitev je diskriminatorno in nanj opozarjamo v času krize, ki močno omejuje možnosti zaposlovanja v socialnovarstvenih programih in drugih nevladnih organizacijah. Dokaz, da so NVO v zelo neenakopravnem položaju, lahko najdete v izjavah direktorja psihiatrične bolnišnice Idrija, na voljo TUKAJ

Pozivamo vas, da si preberete odgovor predsednice društva na izjave direktorja psihiatrične bolnišnice Idrija in spremljate novice o situaciji še naprej.

Spoštovani,

V intervjuju v enem izmed časopisov je direktor Psihiatrične bolnišnice Idrija napovedal prevzem rehabilitacijskih programov na področju duševnega zdravja v Primorski regiji. Pojasniti želim naslednje:

Javni socialno varstveni programi na področju duševnega zdravja (JSVP), ki so organizirani v Združenjih ŠENT, OZARA, ALTRA itd. so že več kot 20 let edini izvajalci psihosocialne rehabilitacije za osebe s ponavljajočimi se duševni motnjami. Ti programi omogočajo socialno integracijo in rehabilitacijo te skupine ter izvajajo programe v skladu z mednarodnimi standardi ter na cenovno učinkovit način. V skladu z Nacionalnim programom duševnega zdravja 2018-28, pričakujemo, da se bodo ti programi širili in da bodo imeli podporo novoustanovljenih Centrov za duševno zdravje.

Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, Združenih narodov in končno interdisciplinarne delovne skupine za mrežo služb in za izobraževanje pri NIJZ za Nacionalni program duševnega zdravja so, da je posebej v času krize treba okrepiti skupnostne službe in storitve, ki so usmerjene k okrevanju. V času, ko se povečujejo revščina, brezposelnost in z njimi raste število hudih psihičnih kriz je potrebno pristopiti k integrirani obravnavi, ki vključuje tudi rehabilitacijo v zaposlitvenih programih, dnevnih centrih in ponuditi mrežo bivanjskih možnosti za ljudi, ki potrebujejo pomoč zaradi posledic duševnih motenj. V Nacionalnem programu, ki je dokument Vlade je zapisana zaveza, da bomo v razvoj programov enakopravno vključili vse sektorje in okrepili obstoječe službe, kar je tudi mednarodno priporočilo.

Zadnja poročila o tem, da naj bi rehabilitacijske programe v skupnosti prevzele bolnišnice, so ob teh priporočilih in zavezah Nacionalnega programa duševnega zdravja, ki jih je potrdila Vlada, šokantna in škandalozna. PB Idrija napoveduje, da bo prevzela programe, ki jih že več kot 20 let uspešno in cenovno učinkovito izvajajo javni socialnovarstveni programi v Kopru, Postojni in Novi Gorici in to predvidoma iz sredstev ZZZS. Financiranje teh programov iz zdravstvenih sredstev in vstop medicinskega modela dela v področje rehabilitacije ob odsotnosti znanja o rehabilitaciji v psihiatričnih bolnicah, bo privedlo do zmanjšanja kakovosti in verjetnih kršitev pravic ljudi. Gre tudi za neracionalno porabo javnih sredstev. O politični odločitvah, da psihiatrične institucije izrinejo JSVP bodo sodelavci v JSVP verjetno poročali tudi v mednarodni skupnosti.

Prof.dr. Vesna Švab, predsednica ŠENT Slovenskega združenja za duševno zdravje


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem