ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Medgeneracijsko sodelovanje v domu upokojencev Franca Salamona Trbovlje
Zadnje novice:

Medgeneracijsko sodelovanje v domu upokojencev Franca Salamona Trbovlje

VSE, KAR DAJEMO, SE NAM POVRNE

Medgeneracijsko sodelovanje se v Domu upokojencev Franca Salamona Trbovlje uresničuje na različne načine. Visoko mesto na lestvici vrednot, ki jih v domu gojimo in razvijamo, igra človeški stik in skrb za sočloveka: prisluhniti posamezniku, si zanj vzeti čas, ga slišati …, vse to nam v veliki meri uspeva tudi s pomočjo medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva.

Projekt medgeneracijskega sodelovanja v našem domu poteka že vrsto let. Ob vsakoletnih evalvacijah spoznavamo, da je to zelo pomembno.
Tovrstno sodelovanje opažamo že med zaposlenimi in stanovalci, pa med javnimi delavci, pripravniki in stanovalci, sodelujemo pa tudi z vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami. Za vrtčevske otroke organiziramo ustvarjalne delavnice in skupaj s stanovalci izdelujejo razne izdelke. Skupina osnovnošolcev in gimnazijcev si je izbrala svoje babice in dedke in jih tedensko obiskovala. Tudi stanovalci doma so šli v šolo in tam preživeli šolski dan. Prav tako gimnazijci vsako leto en dan preživijo v domu, sodelujemo tudi s Fakulteto za socialno delo, saj študenti pri nas opravljajo študijsko prakso.
Vsako leto nastopamo v Cankarjevem domu v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje, letos smo nastopili skupaj z gimnazijci iz Trbovelj, prejšnja leta pa izmenično z osnovnošolci in vrtcem.
V domu deluje več skupin za samopomoč starih, ki potekajo enkrat tedensko, vodijo pa jih prostovoljci, ki se usposabljajo na Inštitutu Antona Trstenjaka.
Tudi svojci stanovalcev delujejo prostovoljno; kadar pridejo na obisk k svojcu, se z veseljem podružijo tudi z drugimi stanovalci.
Prav tako gre za medgeneracijsko sodelovanje ob naših različnih prireditvah, na katerih nastopajo tako otroci kot srednja generacija in starejši.

Kaj nam medgeneracijsko sodelovanje prinaša?

V največji meri višjo kakovost življenja stanovalcev in vseh vpletenih, kot tudi dvig kakovosti storitev. Projekt individualnega družabništva, v katerem si mladostnik izbere babico ali dedka in ga potem redno obiskuje, vpliva na obojestransko zadovoljstvo. Mladi se na ta način učijo sprejemati drugačnost, starost; spoznavajo občutke, da si nekomu potreben; učijo se neverbalne komunikacije, slišati, ne samo poslušati, delati s skupino. Tu so nagrajeni in pohvaljeni.

Medgeneracijsko sodelovanje poteka tako med zaposlenimi in stanovalci kot tudi na prostovoljni osnovi, vse povezave pa lahko ustvarjamo le, če je to domena nas vseh, če se s tovrstnim sodelovanjem vsi strinjamo in ga skupaj ustvarjamo. V spominu so mi ostale besede dr. Jožeta Ramovša, predstojnika Inštituta Antona Trstenjaka, da ima naš dom dušo. Zagotovo smo jo ustvarili prav s tovrstnim medgeneracijskim sodelovanjem.
Nenazadnje prav s tem sodelovanjem puščamo odprta vrata za graditev številnih socialnih mrež. Z vsem, kar vpleteni dajemo in prejemamo nazaj, pa stremimo k temu, da ima naš dom čim manj elementov totalne ustanove. Morebiti k temu pripomore tudi naša že pregovorna knapovska solidarnost?

Danica Hren, direktorica


 


O strani

Stran je namenjena objavi člankov v slovenskem jeziku s področja socialnega dela, psihologije, zaposlovanja in sorodnih strok.


Medgeneracijsko sodelovanje v domu upokojencev Franca Salamona Trbovlje
Zadnje novice:OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem