ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Obisk Goriškega muzeja

16-09-2022

Ob DNEVU ODPRTIH VRAT Goriškega muzeja smo si na pobudo naših članov DC Nova Gorica ogledali VILO BARTOLOMEI V SOLKANU, kjer nas je prijazno sprejel kustos Goriškega muzeja: David Kožuh.


Vedoželjni smo najprej spoznali delo restavratorjev skozi zbirko Ohraniti preteklost, ustaviti čas za danes in jutri.
Po stopnicah so nas pozdravljali filmski plakati iz 80. in prve polovice 90. let v okviru razstave Iz katerega filma si pa ti?

Odkrivali smo naše najljubše filme in kateri filmski zvezdniki so se nam vtisnili v spomin. Ogled filmov se je z videokasetami in DVD-ji preselilo v naše dnevne sobe. Danes so nam najnovejši filmi in tv serije dobesedno na
dosegu roke. In ker se spreminja tudi televizijski program, iz katerega smo včasih mali Primorci srkali italijanski jezik - torej prek risank in najnovejših filmov, ni nenavadno, da korak za korakom postaja italijanščina vse bolj tuji jezik in ne več jezik okolja.

Sledila je razstava NePozabljeni predmeti, kjer smo si z kančkom nostalgije ogledali predmete, na katere smo z napredkom tehnologije že skoraj pozabili. Vzbujali so nam spomine na našo mladost, z radovednostjo poslušali zgodbe povezane z vsakdanjimi predmeti ter predhodniki naprav, ki jih uporabljamo še danes. Pa tudi mi smo dodali kakšno svojo zgodbo. Spoznali smo skrivnost najbolj prepoznavnega pršila na svetu WD-40, ki so ga najprej uporabljali kot zaščitni lak za rakete, pa kako so izumili gumo, rubikovo kocko...Odkrivali, kako so se mobilni telefoni skozi svojo kratko zgodovino razvijali in kako nepogrešljiv je postal sedanji pametni telefon. S posebno vitrino smo se
sprehodili tudi skozi razstavo S predmeti po zgodovini Goriške.


Hvala Goriškemu muzeju in kustosu Davidu Kožuh, ki nam je na zelo zanimiv način skozi zgodbe popeljal skozi čas. Uporabniki so še dolgo razpravljali o vtisih današnjega dne ter tako krepili vrednost kulture in umetnosti v vsakdanjem življenju.

Margerita Humar


 



OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem