ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Pogostost depresije in tesnobnih stanj zaradi posledic epidemije občutno porasla

20-10-2021

IZJAVA ZA JAVNOST – ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje

Pogostost depresije in tesnobnih stanj zaradi posledic epidemije porasla za več kot četrtino.

(Ljubljana, 20. oktober 2021) Na ŠENTU, Slovenskem združenju za duševno zdravje opozarjamo, da so zadnje ugotovitve o posledicah epidemije na duševno zdravje, izhajajoče iz slovenske realnosti in utemeljene na raziskavah slovenskih in tujih avtorjev1, pokazale, da je pogostost depresije in tesnobnih stanj porasla za več kot četrtino. Pogosteje so prizadete ženske, ki so ekonomsko bolj prikrajšane kot moški in imajo zaradi zaprtja šol in skrbi za družinske člane še več obveznosti. Prizadeti so tudi mladi ljudje, pri katerih zaprtje šol in omejitve druženja vplivajo na njihovo učenje in med vrstniške interakcije. Unesco je COVID 19 razglasil za najhujšo motnjo na področju izobraževanja v zgodovini.

Takšno povečanje pogostosti duševnih motenj zahteva po mnenju avtorjev, predhodnem mnenju Svetovne zdravstvene organizacije ter drugih mednarodnih ustanov, povečanje investicij in širjenje ter krepitev služb za duševno zdravje. Epidemija je poglobila že prej očitne socialne neenakosti in najbolj prizadela najbolj občutljive dele populacije. Ker je najbolj prizadela marginalizirane skupine in socialno že prej prikrajšane, so med nujnimi prioritetnimi ukrepi, ki lahko zmanjšajo posledice epidemije tudi krepitev socialnovarstvenih programov, kot so krepitev in nadgradnja nastanitvenih kapacitet s strokovno podporo, krepitev programov podpornega zaposlovanja, programov socialne vključenosti ter usposabljanja za delo, krepitev programov za pomoč pri študiju, itd.

Vir: Healthdata.org

Kontakt:
Predsednica društva ŠENT: prof. dr. Vesna Švab, tel: 041 913 766
Barbara Dolničar Teul, ŠENT, barbara.dolnicar-teul@sent.si, tel: 01 230 78 32 ali GSM: 051 368 178


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem