ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Recital ob dnevu kulture

09-02-2021

Človek je po naravi ljubitelj lepega in dobrega. Rad ima lepo in ustvarja lepo - z vsem kar premore. Včasih je to njegov glas, včasih s vso silo svoje zavesti slika, zida, poustvarja življenje v svoje udobje in zadovoljitvi svojega jaza. Srečen je, kadar ustvarja in to od otročička do sivolasega starca.

OGLEJTE SI VIDEO PRISPEVEK TUKAJ

Temu učeni ljudje pravijo kultura, ki nas spremlja od altimirskih jam do dandanašnjih vrhunskih izdelkov in umetnin.

8. februar je za nas poseben dan. Slovenci smo ga posvetili umetnosti in kulturi nasploh. To je tisti dan, ko se s ponosom ozremo po slovenski ustvarjalnosti. Bogat nabor naših umetniških biserov nas navdaja s ponosom in so ambasador slovenski identiteti.

Na ta dan naj bi bili vsi ponosni člani tega občestva sklenjeni pod okriljem bogov umetnosti. Podelimo Prešernove nagrade, prebiramo Prešerna, se sprehodimo po hodnikih kakšne galerije, ugotavljamo da to umetnost vse manj razumemo in da bi bilo potrebno ustvarjati za navadnega človeka.

Ljudje s težavami v duševnem zdravju ponavadi spregledajo ta dan in uživajo v prostem dnevu. Premalo se zavedamo, da je prav umetnost tista, ki dela naše življenje znosnejše in se lahko tako dokažemo v svetu nestigmatiziranih ljudi.

Letos vas opozarjamo na ta dan z videoprojekcijo razstave Jureta Šuštariča z naslovom »Jutri je še en dan« in s kratkim recitalom Prešernovih poezij.

Avtor razstave Jure Šuštarič se je po končani gimnaziji vpisal na Pedagoško fakulteto v Ljubljani, smer likovni pedagog, kjer je leta 2001 diplomiral na temo ilustracija v otroški literaturi. V času študija je živel v Hare Krišna samostanu. Spoznaval se je skozi indijsko kulturo in umetnost. Delal je kot vzgojitelj v vrtcu, likovni pedagog v OŠ in 15 let kot vzgojitelj v vzgojnih zavodih.

V sodelovanju z YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa in ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje.

YouTube kanal: Za misli
Metelkova mesto, 8. februar 2021


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem