ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Varuh človekovih pravic-Elena Pečarič

01-02-2023

Vljudno vas vabimo k branju članka Elene Pečarič, objavljenem dne 30.1.2023, na spletni strani Za-Misli z naslovom:  Koga varuje varuh; človekove pravice ali bolj svoje karierne priložnosti?

 

Članek je dostopen na povezavi TUKAJ

 

Izvleček:

OSEBNA ASISTENCA JE ČLOVEKOVA PRAVICA


Osebna asistenca ni socialnovarstvena pravica


Osebna asistenca je temeljna človekova pravica in jo je treba v tem duhu tudi razumeti in interpretirati. Temelji na Konvenciji o pravicah invalidov, a prevod iz angleščine v slovenščino izgubi temeljne konceptualne poudarke. S prevodom se podkrepi umetna/namerna, ločnica med t.i. humanitarci in invalidi, ki obstaja še dandanes, kot nekaj neproblematičnega. Model povojne socialistične Jugoslavije se je zgolj prenesel v slovensko zakonodajo in prakso. Dalnosežnje posledice so občutne tako znotraj socialnega kot tudi zdravstvenega varstva. Zanimivo, da se Varuhu za človekove pravice, ne zdi pomembno analizirati ali problematizirati napačnega prevoda realnosti. Posledično bi to lahko pomenilo, da mora priti do mnogih sisitemskih/tektonskih sprememb. Zakaj pa bi kar koli spreminjali, če je nekaterim tako dobro kot jim ni bilo še nikoli doslej?


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem