ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Obisk študentov -2 del

19-05-2022

Utrinki obiska študentov na lokaciji DC za zmanjševanje škode zaradi drog Ljubljana 

V ponedeljek, 16. 5. 2022, so Dnevni center za zmanjševanje škode zaradi drog Ljubljana obiskali študenti in študentke iz Avstrije (University of applied sciences Joanneum). V uvodu je vodja regijske enote Jurij Anžin predstavil poslanstvo Društva Šent ter vlogo, ki ga ima društvo v slovenskem socialno-varstvenem sistemu. V osrednjem delu je nato predstavil glavne značilnosti programov zmanjševanja škode zaradi drog v Ljubljani. V okviru društva Šent v glavnem mestu delujeta Dnevni center in Zavetišče za brezdomne uživalce prepovedanih drog. Na koncu se je dotaknil tudi nekaterih izzivov, s katerimi se soočamo na tem področju ter načrte za nadgradnjo omenjenih programov, kot so npr. »housing first« in t.i. »varna soba«.

V predstavitev dnevnega centra sta se vključila tudi Tia, študentka Fakultete za socialno delo v Ljubljani, ki v centru opravlja prakso in uporabnik Filip, ki je goste nagovoril v nemškem jeziku. Vsak iz svoje perspektive sta prestavila svoj pogled na delovanje dnevnega centra: kako ga doživljata, kaj lahko v njem dobita, najdeta ali pa tudi vanj prispevata.

Študenti so s številnimi vprašanji izkazali velik interes za delo, ki ga tukaj opravljamo. Želeli so izvedeti kar največ o našem programu, o samih uporabnikih in njihovem odnosu do zasvojenosti, možnostih pomoči, ki jo lahko uporabniki dobijo v naših programih, o načinih vključenosti, o sodelovanju z drugimi institucijami idr. V zaključku srečanja smo v sproščenem pogovoru izmenjali svoja mnenja ter primerjali urejenost sorodnih programov v Sloveniji oz Avstriji. Deležni smo bili pohval za delo, ki ga opravljamo ter vabila, da jim vrnemo obisk.

Gregor Gorjan

 


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem