ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Uspešno končan projekt SOPA

19-03-2021

ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje je začelo s sodelovanjem v projektu SOPA že z z 10.09.2018, izvajanje pilotnih aktivnosti pa smo končno zaključili z marcem 2021. Glavni namen projekta je bil zmanjšati čezmerno pitje pri odraslih prebivalcih Slovenije ter s tem preprečiti negativne posledice, ki jih tvegano in škodljivo pitja alkohola ima za posameznika ali pa za njegove svojce.

V času trajanja projekta so se predstavniki društva udeležili 72 dogodkov, organiziralo 59 dogodkov ter objavili množico vsebin tako v medijih kot jih tudi razširili med uporabnike društva. Problematika alkohola je močno prisotna v Slovenski družbi in ni neznana tudi med tistimi, ki trpijo za težavami v duševnem zdravju.

Društvo ni usmerjeno samo v psihosocialno rehabilitacijo-izvajamo tudi preventivno delo, in spodbujamo pogovor o opuščanju nezdravih življenjskih navad ter nudimo oporo pri zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu. Odgovoren odnos do pitja alkohola, skrb za telo in pozitiven odnos do življenja so nam skozi projekt postali še večja prioriteta.

Posebej sedaj -
čas koronavirusa (COVID-19) je za marsikoga izmed nas čas neznanega in čas, ko se zavemo, da vsega ne moremo popolnoma nadzorovati. Nepredvidljiv je tako razvoj situacije, kakor tudi njeno trajanje. Vse to pa v marsikom lahko vzbuja občutke strahu, jeze, nemoči in žalosti ... ter povzroča stres. Kadar se znajdemo v situaciji, ko se počutimo tesnobne, zaskrbljene, po navadi pomislimo na načine, kako bi se lahko tega počutja znebili, ga prekinili ali ustavili. V naši družbi, ki jo včasih poimenujemo kar »mokra kultura«, v zgoraj opisanih situacijah tako marsikdo pomisli na ali tudi poseže po alkoholu v upanju, da bodo tesnoba, stres, zaskrbljenost in strah izginili. 

Karmen Henigsman, sodelavka na SOPA

Seveda pa v projektu nismo sodelovali samo mi. Uspehi projekta SOPA so seveda tudi širši. Na spletni strani poročajo:

»Med drugim smo tekom projekta v 4 letih izvedli preko 160 posvetovalnih srečanj za strokovnjake o zamejevanju alkoholne problematike, ob 300 usposobljenih strokovnjakih s primarne zdravstvene ravni in centrov za socialno delo smo za izvajanje svetovanja za opuščanje čezmernega pitja alkohola usposobili tudi 138 zdravstvenih delavcev s področij drugih specialnosti: kardiologija, ginekologija, gastroenterologija, onkologija in otorinolarigologija ter urgentna, transfuzijska in dentalna medicina.

S pomočjo nevladnih organizacij in ZRSZ smo razdelili preko 22 000 gradiv SOPA ter na približno 300 dogodkih predstavili naše aktivnosti. Skupno smo na dogodkih nagovorili skoraj 14 000 ljudi. Izvedli smo 11 kampanj za ozaveščanje o alkoholni problematiki, tri leta zapored pa smo s serijo dogodkov obeležili Dan brez alkohola v 9 regijah po Sloveniji. Oblikovali smo tudi 17 samostojnih gradiv ter slednja prevedli v jezikovne različice (angleščina, madžarščina, italijanščina). V letu 2020 smo objavili Priporočila za odgovorno poročanje o alkoholu v medijih, ki so nastala skupaj z novinarji in uredniki ter podporo Društva novinarjev Slovenije, izdali pa smo tudi priročnik za krepitev veščin v medosebnih odnosih za delavnice, ki so na voljo v zdravstvenih domovih v 18 lokalnih okoljih po Sloveniji in vzbujajo veliko zanimanja.

Oblikovali smo tudi 17 samostojnih gradiv ter slednja prevedli v jezikovne različice«

Vljudno vas vabimo, da si več o projektu preberete na spletni strani projekta ali pa na naši spletni strani (www.sent.si).


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem