ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Odzvanjanja z Baredov - Delovno srečanje programov ZŠ

17-09-2020

Baredi - Letos smo se v programih Zmanjševanja škode zaradi drog odločili za dvodnevno delovno srečanje vseh zaposlenih in ga izvedli v stimulativnem delovnem okolju v slovenskem obalnem zaledju. Včasih se mi zazdi, da programi Zmanjševanja škode tudi v okviru Šenta delujemo (preveč) v zaledju, a glej ga no, po 21. 8. ugotavljam, da je tudi zaledje dobra pozicija. Srečanja se je udeležilo 12 zaposlenih, za 2 dopustnika pa že imamo pripravljen termin za naslednje srečanje.


Foto: J.A.

Cilji srečanja so bili: ohraniti kontinuiteto srečanj vsaj enkrat letno; medsebojno poznavanje zaposlenih in programov v katerih delujemo; seznanitev z aktualnostmi v programih v času epidemije ter stanjem po epidemiji; osvetlitev koncepta zmanjševanja škode; smernice zmanjševanja škode v naših programih danes in v prihodnje.

Prvi dan smo si kot izhodišče za deljenje izkušenj zastavili vprašanje: ali in kako s programom odgovarjamo na potrebe uporabnikov z vidika koncepta zmanjševanja škode; kaj so z vidika zmanjševanja škode prinesli ukrepi med epidemijo. Drugi dan smo se posvetili bolj konkretnim dilemam znotraj programov, torej znotraj treh Dnevnih centrov (Nova Gorica, Ljubljana, Velenje), Zavetišča za brezdomne uživalce nedovoljenih drog v Ljubljani in Terenskega dela z uporabniki drog na Severno Primorskem.

Celotne burne debate ne bom delila na tem mestu, za tiste z zanimanjem, imamo zapis. Izpostavila pa bi, kar mi/nam najbolj odzvanja:

• Na podlagi izkušenj iz Dnevnega centra Velenje se izkaže kako učinkovito in plodno je, da se v času krize, še bolj približamo ljudem v njihovih konkretnih stiskah; obenem je novo zaposlena v DC Velenje izpostavila, da je prišla je v zelo dobro strukturiran program, kjer pa se delo izvaja v smeri prilagajanja situacijam, v katerih se znajdejo osebe, ki prihajajo v program.

• V Dnevnem centru Ljubljana, ki je v neposredni bližini Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti na Metelkovi, se izkaže za problematičen dialog oziroma bolj pokroviteljski odnos Centra do programa dnevnega centra; tu smo enotnega mnenja, da moramo vsi programi graditi svojo pozicijo v odnosu do drugih služb predvsem s kompetencami, ki jih imamo dovolj; sklep je vzpostaviti dialog na ravni Zveze ter dialog s konkretno ustanovo (CPZOPD Metelkova) na ravni Šenta.

• V skupnem pogovoru razmišljamo o tem, kako in če je prišlo do tega, da postajamo/že smo podaljšek organov, ki nadzirajo, preganjajo, kaznujejo; na tej točki bi želeli narediti preobrat nazaj. Ni nepomembno sicer, da zaposleni tudi ali pa predvsem sami s svojimi mnenji, pogledi, prepričanji postavljamo normative za to, kako bomo delovali v programih in kaj bomo postavljali kot prioriteto.

Za zaključek dodajam asociativno misel sodelavca iz evalvacije srečanja: »maske so padle«. Naj padejo na plodna tla.

Zapisala Meta Rutar, strokovna vodja programa ZŠ


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem