ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Se bo našel denar za obnovo prostorov?

31-07-2020

Objavljamo dialogizirano poročilo iz prispevka RTVSlo

 Stavbo Šentmarja je pošteno načel zob časa

ELEN BATISTA ŠTADER: Na Slovenskem primorju se sprašujejo, ali se bo v koprskem mestnem proračunu našel denar za obnovo dotrajane stavbe, v kateri deluje Šentmar. Gre za center, ki je namenjen osebam s težavami v duševnem zdravju. Zgradba je sicer spomeniško zaščitena, v njej Šentmar deluje od leta 1996. Simona Horvat.

SABINA FRANCEK IVOVIĆ: Koprski Šentmar, ki je namenjen osebam s težavami v duševnem zdravju, deluje v povsem dotrajanih in neprimernih prostorih. Od prioritet občine pa je odvisno, če se bo v mestnem proračunu našel denar za obnovo spomeniško zaščitene stavbe, v kateri Šentmar domuje od leta 1996.

SIMONA HORVAT: 20 uporabnikov je zaposlenih. Dnevno prihajajo v stavbo, ki jo je že pošteno načel zob časa. V prostorih odpada omet. Zaradi bližnje gradnje in tresljajev, ki so s tem povezani, se razpoke še večajo. Prostori so dotrajani in vlažni.

TINA NANUT (vodja Šentmar Koper): Kar se tiče lokacije umeščenosti v samem mestu je za nas ustrezna. Blizu so avtobusne postaje, prevoz je… Kar se tiče dostopnosti, je to v redu. Kar se tiče pa dotrajanosti same stavbe, je pa problem že zdaj na koncu že čisto iz varnostnih razlogov.

SIMONA HORVAT: Na občini, ki je le lučaj stran od dnevnega centra, so s stanjem glede prostorov seznanjeni.

TIMOTEJ PIRJEVEC (Mestna občina Koper): Vsekakor za program dnevnega centra Društva Šent, ki ga izvajajo v pritličju objekta na Vergerijevem trgu, je objekt pač dotrajan. Želja izvajalca je, da bi izvajal program v pritličnih prostorih. Mestna občina Koper sicer trenutno takih ustreznih nadomestnih prostorov nima.

SIMONA HORVAT: Občina je v preteklosti pripravila tudi nekaj razpisov za evropska sredstva, a neuspešno.

TIMOTEJ PIRJEVEC (Mestna občina Koper): Vrednost celotnega objekta, obnove objekta je ocenjena na nekaj več kot milijon evrov, in potem je stvar občinskih proračunov in prioritete izvedbe investicij, ali bo investicija prišla v proračun ali ne.

SIMONA HORVAT: In tako se izkaže, kaj je v skupnosti v resnici pomembno, morda tudi to, da najranljivejše skupine le niso vedno na robu družbe, ustrezni prostori pa so prvi korak k temu.


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem