ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Izvedbena faza projekta Goriška varna soba

14-02-2024

Kmalu po tem, ko smo bili konec leta 2022 obveščeni o uspešni prijavi projekta Goriška varna soba, ki ga je razpisalo Ministrstvo za zdravje, smo začeli s pripravljalno fazo projekta. Oblikovati smo morali delovno ekipo, pridobiti partnerje v projektu, načrtovati ureditev prostorov, nakupiti potrebno opremo, obvestiti strokovno ter laično javnost, pridobiti znanje iz tujih praks, oblikovati promocijska ter strokovna gradiva itd.


Čeprav smo prvotno načrtovali, da bi za uporabnike lahko prostor, kjer pod nadzorom lahko uporabijo drogo, uspeli odpreti že z januarjem 2024, bomo morali na prihod prvih uporabnikov še nekoliko počakati. Po dolgem in mukotrpnem obdobju pridobivanja dovoljenj, ki se vežejo na ureditev prostorov, smo tik pred tem, da gradbeni delavci opravijo svoje delo. V obdobju pred začetkom delovanja programa skupaj s drugimi strokovnimi deležniki oblikujemo
potrebne delovne protokole ter dokumentacijo, ki nam bo služila zagotavljanju kakovostnih ter strokovnih storitev uporabnikom, varnosti ter vrednotenja učinkov programa. Hkrati v tem obdobju skrbimo za redno obveščanje oporabnikov ter strokovne in laične javnosti o pomenu ter delovanju programa Goriška varna soba. V začetku leta 2024 smo dvakrat gostili študente socialnega dela Univerze v Ljubljani, ter socialnih pedagoginj iz Univerze na Primorskem, obiskala nas je služba probacijske enote iz Kopra, o varni sobi smo govorili tudi na katedri za družinsko medicino Univerze v Ljubljani. Poleg tega lahko članek o Goriški varni sobi preberemo v januarski številki mednarodne revije Drogreporter, ki z naslovom »Drug Consumption Rooms Are Coming to Slovenia«, napoveduje začetek delovanja programa v našem prostoru.

Skupaj z najtesnejšimi partnerji Zdravstvenim domom Nova Gorica, Mestno občino Nova Gorica, Kreativno zadrugo si želimo, da bomo spomladi lahko v programu Goriška varna soba sprejeli prve uporabnike.

Slika : Obisk študentk Fakultete za socialno delo


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem