ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Ob kulturnem prazniku

05-02-2021

Človek je po naravi ljubitelj lepega in dobrega. Rad ima lepo in ustvarja lepo - z vsem, kar premore. Včasih je to njegov glas, včasih z vso silo svoje zavesti slika, zida, poustvarja življenje v svoje udobje in zadovoljitvi svojega jaza. Srečen je kadar ustvarja in to od otročička do sivolasega starca. Temu učeni ljudje pravijo kultura, ki nas spremlja od altimirskih jam do dandanašnjih vrhunskih izdelkov in umetnin.

8. februar je za nas poseben dan. Slovenci smo ga posvetili umetnosti in kulturi nasploh - pravimo Prešeren - sinonim za odlično. To je tisti dan, ko se s ponosom ozremo po slovenski ustvarjalnosti. Bogat nabor naših umetniških biserov nas navdaja s ponosom. So ambasador slovenski identiteti.

Kako pa ga obeležujemo? Podelimo prešernove nagrade, prebiramo Prešerna, se sprehodimo po hodnikih kake galerije, ugotavljamo, da to umetnost vse manj razumemo in da bi bilo potrebno ustvarjati za navadnega človeka.

Ljudje s težavami v duševnem zdravju po navadi spregledajo ta dan in uživajo v prostem dnevu. Premalo se zavedamo, da je prav umetnost tista, ki dela naše življenje znosnejše in se dokažemo v svetu nestigmatiziranih ljudi.

Letos vas opozarjamo na ta dan z videoprojekcijo razstave Jureta Šušteršiča z naslovom Jutri je še en dan - s kratkim recitalom Prešernovih poezij, ki bo na sam kulturni praznik, posnetek bo dostopen na spletni strani. Na ta dan naj bi bili vsi ponosni člani tega občestva sklenjeni pod okriljem bogov umetnosti. Predstavo bodo pripravili ljudje, ki v srcu dobro mislijo v Metelkovem mestu.

Lidija Maričič


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem