ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
10. september – svetovni dan preprečevanja samomora

09-09-2021

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 2002 10. september razglasili za svetovni dan preprečevanja samomora. Po podatkih NIJZ zaradi samomora vsako leto umre več kot 800 000 ljudi, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. Slovenija se v stopnji umrljivosti zaradi samomora uvršča med bolj ogrožene države. Vzpodbuden pa je podatek, da se je stopnja umrljivosti zaradi samomora v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih znižala za več kot 30 %.

Letošnje geslo svetovnega dneva preprečevanja samomora se glasi: “Ustvarjajmo upanje z dejanji”.

Ob tej priložnosti NA ŠENTU poudarjamo, da je pri preprečevanju samomora sporočilo, da smo pomembni drug drugemu, ključno. V času, ko smo priča številnim stiskam, ki so posledice preutrujenosti, izčrpanosti in občutka nemoči pri zdravstvenih delavcih in delavcih v socialnem varstvu, ki so v prvih vrstah pomoči obolelih zaradi COVID 19, ki spet žanje davek med najbolj ranljivimi, je to sporočilo še toliko bolj pomembno. Zavedamo se, da so noči teh strokovnih delavcev pogosto neprespane, da pogosto ne morejo poskrbeti zase in za svoje bližnje.

Sporočamo, da spoštujemo njihovo delo in si želimo, da bi ga zmogli nadaljevati. Potreba po pozornosti do trpečih in odrinjenih je pomembnejša kot prej, saj se dnevno srečujemo z grožnjami in opozorili o nevarnostih, ki nas obdajajo: tako o možnostih okužbe z zelo nevarnim virusom, kot s klimatskimi grožnjami in grožnjami masovnih migracij. Zavest o tem, kako pomembno je poskrbeti za naše okolje in za naše bližnje je še posebej živa in bi morala najti svoj odtis tudi v medijskem poročanju, vsakdanji komunikaciji, se izraziti v institucijah in v lokalnih okoljih, v zdravstvenih in socialnih ustanovah, v drugih delovnih okoljih in povsod drugje.

Poglavitna sporočila, ki naj pomagajo ljudem v stiski so strpna, prijazna in pozorna komunikacija, poslušanje in odgovarjanje s premislekom.

Prav tovrstna komunikacija je podlaga za delo v ŠENTOVIH programih, tudi v času epidemije, oziroma v obdobju, ki ga je zaznamoval virus. Takrat so ukrepi prinašali spremembe, negotovosti, izolacijo in spremenjeno dnevno rutino. Vse te dodatne stiske smo posameznikom pomagali reševati, vzpostavljali kontakte ter okrepili in nadgradili svetovanje.

Verjamemo, da z uresničevanjem našega poslanstva in izvajanjem programov in z vsemi dejanji, s katerimi nudimo pomoč in podporo posameznikom s težavami v duševnem zdravju, ustvarjamo ne le kvalitetnejše življenje in kvalitetnejšo družbo, temveč tudi upanje, ki je pomembno pri prizadevanjih za preprečevanje samomora.


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem