ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Podcast z Vesno Švab: Stigma duševne bolezni

04-05-2021

Obajvljamo Podcast Monike Šetinc, Kunapipi.si

Kar 40% ljudi vsaj enkrat v življenju prizadene oz. utrpi za eno izmed oblik duševne motnje, posledice pa čutijo tudi družinski člani. Še danes, še posebej v času krize pride na površje stigma okoli duševnih bolezni.

Celoten pogovor z dr. med. Vesno Švab lahko poslušate TUKAJ

Stigma se izraža na izogibanju ljudem z duševnimi motnjami, z nepravičnim ravnanjem, obsojanjem, sramovanjem in še celo paleto drugih vedenj in neodobravanj. Te posledice pogosto ljudje z duševno motnjo ponotranjijo in se tudi sami izogibajo druženju, javnemu življenju ne nazadnje se izogibajo tudi iskanju pomoči.

Ko govorimo o duševnih motnjah, se pojavljajo različna čustva, kot so strah, gnus, tesnoba. Večinoma ravno zaradi nepoznavanja bolezni in ne zavedanja, da se veliko teh zelo uspešno zdravi in s temi izzivi tudi popolnoma normalno živi, funkcionira.

O duševnih motnjah, specifično o depresiji, anksioznosti in pa o prehrani, ki vpliva na duševne motnje, smo govorili že nekajkrat in te vabim, da poslušaš tudi te epizode.

Tokrat pa se pogovarjamo o stigmi duševnih bolezni. Spregovorimo, katere bolezni so najbolj stigmatizirane, kaj je samostigma, kako se stigma izraža v družbi in kaj lahko vsak posameznik naredi, da se nepravično obnašanje in neodobranje do človeka z duševno motnjo preneha.

Z nami je tokrat Vesna Švab, dr. med., psihiatrinja, univerzitetna profesorica, ustanoviteljica Slovenskega združenja za duševno zdravje, ŠENT, voditeljica programa Antistigma, sodeluje v številnih evropskih programih, vključno z protidiskriminacijskim gibanjem.


 OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem