ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Okrogla miza: Delo z mladimi

30-05-2018

V četrtek 10.5.2018 smo v Knjižnici Velenje v okviru projekta „Dobre izbire ne škodijo“, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS izvedli okroglo mizo z naslovom „Delo z mladimi, ki so v stiskah in se znajdejo v tveganih življenjskih situacijah“.


Odprla se je razprava, ki je nakazala na to, da je pri reševanju stisk mladih potreben skupnostni pristop, kar pomeni v skupnosti omogočati mladim dovolj dobro podporno mrežo, ko se znajdejo v tveganih situacijah, ki ne prinesejo dobrega izid v prihodnosti. Obdobje mladostništva je namreč pogosto povezano z za zdravje tveganimi vedenji kot so kajenje, opijanje,...

Razlog za tvegane izbire je tudi v občutku „neranljivosti“ mladostnikov v smislu „to se meni ne more zgoditi“ ali „lahko prekinem s tem, kadarkoli želim“. Razmišljali smo, da tako kot je veliko dejavnikov tveganj, je tudi varovalnih dejavnikov, ki jih lahko spodbujamo pri mladih: zdrav življenjski slog, optimističen odnos do prihodnosti, stabilna družina z veliko čustvene opore staršev in/ali prijateljev, pozitivne dejavnosti v prostem času, kot so šport, glasba,... Zelo pomembno je tudi znati z mladostniki vzpostaviti spoštljiv odnos, kjer se bodo počutili slišani in upoštevani kot enakovredni sogovorniki, kjer bodo imeli občutek, da so v odnosu, v katerem je varno spregovoriti.


Deli!OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem