ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Rušenje in prenova objektov

18-12-2017

Rušenje in prenova objektov v zavodu Prizma spet odpira aktualno tematiko pristopa do oskrbe ljudi z duševnimi motnjami.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadeljevanju MDDSZ) je objavilo razpis za rušitev in gradnjo novih objektov zavoda Prizma v Poinkvah na Dolenjskem. Nove zgradbe naj bi zagotavljale boljšo statično in požarno varnost objektov, vendar se z tako porabljenimi sredstvi nekateri ne strinjajo.

Oganizacije Enil, MHE in AE na MDDZ naslavljajo odpto pismo, ki predlaga, da naj se sredstva raje nameni uresničevanju obljub h kateim se je Slovenija zavezala kot članica Evropske Unije ter podpisnica CRPD (konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov). Ta namreč pravi, da se sredstva ne bi smela porabljati za gradnjo novih, ali obnovo obstoječih objektov za instutializacijo, temveč za razvoj dostopnih storitev za njihovo neodvisnost. Na ministrstvu se na pismo niso odzvali, tudi razpisa niso umaknili.

pismo pa je na svojem portalu objavila tudi  Elena Pečarič, preberete ga lahko tukaj.

Komentar k odločitvi ministrstva sta podala N. Kovač in A. Jordan v članku v časniku Nedelo, ki si ga lahko preberete tukaj.


Deli!OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem