ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Spoznavanje Migrantov-otrok brez spremstva v sklopu projekta »Nice to Meet You«

19-10-2017

Občini Postojna in Fiumicello (Italija) sta pobrateni občini, sedaj pa ju druži še skupna problematika migrantov. Skupno sta nastopili v projektu »Nice to Meet You«, katerega namen je zmanjšati predsodke in stigmatizacijo do migrantom ter nudenju podpire pri njihovem sprejemanju in vključevanju v družbo. Občina Postojna in njen timski pristop k migrantski problematiki je izjemen in mnogim za zgled!

Gre za edino občino v Sloveniji, ki gosti migrantske otroke brez spremstva-so izjemen dokaz, da če se k stvari pristopa brez predsodkov, s pravočasnim obveščanjem lokalne skupnosti in s posluhom do sočloveka je lahko še tako velika prepreka premagljiva.


K projektu »Nice to Meet You«, je bil ŠENT povabljen s strani koordinatorja projekta Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, ki v sklopu dijaškega doma gosti mladoletne otroke brez spremstva. K projektu se je pridružil še Dnevni center Ajdovščina in Dnevni center Šempeter pri Gorici. Sodelovali smo pri tiskovni konferenci, okroglih mizah,
delavnicah...

Zadnji dve soboti, 30.septembra in 6.oktobra. 2017, pa smo se skupaj s Postojnčani, (osnovnošolci, srednješolci in upokojenci), družili z migranti v mestu Fiumicello. Oba srečanja v Fiumicellu sta potekalo ob okroglih mizah, pogostitvi, ogledu starega dela antične Aquileje, popoldanskemu druženju, športnih igrah, predstavitvenih delavnicah z
igrami in multimedijsko predstavo «Nice to Meet You«, ki so jo skupaj z izbranimi migranti ustvarile dijakinje iz Postojne. Vsi poznamo vprašanje migrantov iz medijev, ki nam nudijo takšne in drugačne informacije, ko pa se soočiš s temi ljudmi v stiski in prisluhneš njihovim travmatičnim zgodbam in razlogom za zapuščanje doma, se ti odprejo nova obzorja in pogled nanje.

Začneš ceniti to, kar imaš. Med njimi je največ tistih, ki so jim porušili domove, njihovi najbližji pa so izginili
neznano kam ali bili ubiti. Isto bi se zgodilo z njimi, če bi tam ostali! Zato so se podali na dolgo in neznano pot, polno ovir, nerazumevanja, nesprejemanja in predsodkov. S sodelovanjem v projektu smo spoznali in ugotovili, da smo vsi nekoč že bili migranti v preteklosti in da je to proces, ki v svetu vedno poteka iz takšnih ali drugačnih razlogov.
Skupno vsem pa je, da želimo dobro, imamo iste vrednote in si želimo enakih stvari. Zvečer smo se kar težko ločili, z nasmeški prijateljstva in večjim zaupanjem smo si mahali v slovo pri avtobusu. Vsi si želimo miru, sožitja in kanček sreče, ki nas nekje čaka…

 


Deli!OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem