ŠENT
Slovensko združenje za duševno zdravje
Evropski Teden Zmanjševanja Odpadkov

04-12-2017

V EU vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. EU si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov.

Ena najbolj prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki jo od leta 2009 organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+. ETZO je letos potekal od 18. do 26. novembra 2017, tokratna tema je bila ponovna uporaba predmetov.


V ta namen je Fundacija BiT Planota v sodelovanju z Zavodom GOST na Planoti povabil ŠENT DC Nova Gorica, DC Ajdovščina, DC Postojna, ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih – MDSSNG na delavnico ponovne uporabe »Aktiviraj, vključuj, naredi!«. Udeleženci smo v petek 24.11. v prostorih Zeliščnega centra Grgarske ravne iz odpadnega materiala izdelovali embalažo za pakiranje izdelkov Zeliščnega centra Grgarske ravne.


Namen delavnice: ozaveščanje širše javnosti o pomenu ponoven uporabe odpadnega materiala ter socialna aktivacija ranljivih skupin.


Slavko Trebše, DC Nova Gorica, udeleženec delavnice pove:

»Sodelovanje med nami je najprej dobrodošla sprememba vsakdana, obenem prilika za prijetno druženje in produktivno delovanje. Vse to nam je v prid, saj je po eni strani popestritev, po drugi druženje, po tretji pa
občutek koristnosti in sprejetosti, ki ga zelo potrebujemo v našem življenju, saj nam prav to
večinoma manjka. Zato se veselimo takšnih vabil, saj nam to dviga občutek lastne vrednosti in
samozavesti, pa tudi opolnomočenost. In želimo si še več in pogostejših takih vabil k
sodelovanju v obojestransko koristSodelovali smo pri izdelavi embalaže iz odpadnega papirja za artikle Zeliščnega centra Grgarske Ravne. S tem se je prihranilo pri stroških za embalažo, obenem pa smo koristno in brez odpadkov- reciklirali, uporabili odpadni papir, ki bi sicer šel v smeti. že tako je smeti odločno preveč in zato je vsaka taka akcija ponovne uporabe dobrodošla, pozitivna in koristna za zavest ljudi, kot tudi za okolje.«

 

Margerita Humar


Deli!OPOZORILO!
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.

V redu | Več o tem